10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Erdogan: Odnosi Turske i Srbije na najvišem historijskom nivou

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja, koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu u čiji sastav kako je dodao ulazi i Turska.

“Stoga podržavamo nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i seobuhvatnog sporazuma zasnovanog na slobodnoj volji i konsenzusu obe strane. Spremni smo da damo sve od sebe da riješimo taj problem. Sporazum koji bi bio postignut između dvije zemlje bit će prihvatljiv i za nas”, rekao je Erdogan za list Politika.

Erdogan je rekao da Turska pridaje veliku važnost održavanju mira i stabilnosti u Srbiji i na cijelom Balkanu, i da podržava napore Srbije na putu ekonomskog razvoja i procesa pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

- OGLAS -

Erdogan danas počinje dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji tokom koje će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, učestvovati na samitu Srbije, Turske i BiH i prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

“Ukoliko prosperitet i mir nastave da se kreću uzlaznom putanjom u Srbiji, vjerujemo da će to imati pozitivan odraz na cijeli region. Srbija igra važnu ulogu u održavanju regionalnog mira i razvoju regiona. Svaki put kada posjetim Beograd imam priliku da se u to uvjerim”, rekao je Erdogan.

On je u intervjuu za beogradski dnevnik rekao da Turska želi da ojača odnose i saradnju s regionom na svakom polju i da Srbiju koja po njegovim riječima ima strateški položaj na Balkanu, vidi kao susjednu zemlju iako nema zajedničke granice.

Upitan o bošnjačkim političarima u Srbiji koji podržavaju projekat tzv. “Zelene transverzale” čiji je cilj pripajanje Bosni i Hercegovini i Kosovu dijelova Srbije u kojima živi muslimanska manjina, kao i navodima o turskoj podršci tom planu, Erdogan je rekao da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije.

“Bez obzira na to u kojem dijelu Balkana se nalaze, sve narode o geografskog podneblja vidimo kao naše prijatelje s kojima smo vijekovima živjeli zajedno i koji će sarađivati na svim poljima u budućnosti, ne praveći razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata”, rekao je Erdogan.

On je naveo da “nekima smetaju aktivnosti” Turske na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom, a ti krugovi po njegovoj ocjeni pokušavaju da manipulišu naporima Turske i da je prikazuju drugačijom nego što jeste.

“Moj savjet svima je da, umjesto da podstiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprinijeti boljoj budućnosti Balkana”, poručio je Erdogan i naveo da su bošnjačka manjina u Srbiji i građani Turske porijeklom iz Sandžaka most prijateljstva između dvije zemlje, prenosi Beta.

Erdogan je ocijenio da su odnosi Turske i Srbije danas na najvišem istorijskom nivou i u tome istakao ulogu predsjednika Aleksandra Vučića, a naveo je i brojne zajedničke razvojne projekte i najavio dalju podršku projektima koji će, kako je dodao, doprinijeti razvoju Sandžaka i drugih dijelova Srbije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA