Nauka i Tehnologija
Univerzalni punjač za sve mobilne uređaje od jeseni 2024. godine Ovo će dovesti do veće ponovne upotrebe punjača i donijeti uštedu od 250 miliona eura.
#

Od jeseni 2024. godine potrošačima u EU više neće biti potreban drugi uređaj i kabl za punjenje mobilnih uređaja svaki put kada kupe novi i moći će da koriste jedan punjač za sve svoje male i srednje prijenosne elektronske uređaje.

Ovo zakonsko rješenje usvajalo se 5. novembra u Evropskom parlamentu, poslije višegodišnjih pregovora između parlamenta i zemalja članica EU.

Kako kažu u EP, ovaj zakon je dio šireg napora Unije da proizvodi budu održviji, da se smanji e-otpad i olakša život potrošačima. Na primjenu zakona potrošači će morati da čekaju još dvije godine.

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, slušalice u ušima, digitalne kamere, tastarure, slušalice, prenosive konzole za video igre i prenosivi zvučnici koji se mogu puniti putem žičanog kabla, moraće da budu opremljeni USB-C portom, bez obzira na to ko ih proizvodi. Laptopi će također morati da budu prilagođeni ovim zahtjevima u roku od 40 meseci od stupanja propisa na snagu.

Brzina punjenja je također usklađena za uređaje koji podržavaju brzo punjenje. Zajednički priključak se ne odnosi na električne četkice za zube, niti na brijače, a razlog je tehnička nekompatibilnost.

Ovo će dovesti do veće ponovne upotrebe punjača i donijeti uštedu od 250 miliona eura. Procjenjuje se da odbačeni i neiskorišćeni punjači predstavljaju oko 11.000 tona elektronskog otpada godišnje.

Izvjestilac EP Aleks Agijus Saliba, socijalistički poslanik sa Malte, kaže da će ova odluka “pojednostaviti živote evropskih građana“ i podsjeća da su prije dvanaest-trinaest godina postojale 33 vrste punjača samo za pametne telefone.

“Danas univerzalni punjač postaje stvarnost u Evropi. Potrošači više neće morati da kupuju punjač sa svakim novim mobilnim uređajem”, kaže Saliba.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.