1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Cvijanović: Samo u banana državi poput BiH možete nelegalno izabrati CIK

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se sve što se tiče donošenja uredbi za vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj dešavalo u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

 Tokom skupštinske rasprave o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da je njena jedina obaveza kao predsjednika Republike Srpske da ne izađe izvan Ustava i da se ne ponaša protivzakonito.

Replicirajući poslaniku PDP-a Igoru Crnatku, Cvijanovićeva je rekla da nema obavezu po Ustavu i zakonu da, iako je to obećala, u donošenje odluka u vezi sa vanrednim stanjem uključuje opoziciju, jer bi opozicija bila štetna za taj proces i odugovlačila da se donesu uredbe i odluke koje su bile potrebne za građane i privredu Republike Srpske.

“Kada pričate o banana državama, moram reći da samo u ovakvim državama možete uveče nelegalno i mimo zakona i procedura da izaberete Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH. I da na mjesta gdje treba da sjede apolitične ličnosti postavite ličnosti koje su bliske vašim političkim partijama ili njihovi funkcioneri”, istakla je Cvijanovićeva.

- OGLAS -

Cvijanovićeva je rekla da je to urađeno u BiH, koja je banana država, kako bi odgodili lokalne izbore, jer opoziciji nije u interesu da se oni održe, a posebno je time poslata poruka građanima da ovdje nema dogovora šta god PDP i SDS radili u zajedničkim institucijama i da su uvijek saradnici onih koji žele da pokažu da je BiH banana država.

Ona je rekla da je netačna tvrdnja Crnatka da su penzioneri u Republici Srpskoj za vrijeme virusa korona bili zaključani, ali da opozicija to pokušava da spakuje u priču kako je neko namjerno, a bez ikakve potrebe zaključao penzionere.

“Ima i veće ljudsko pravo, a to je da stvarno zaštitite nečiji život. Da smo mi pustili da penzioneri hodaju svugdje, onda bi opozicija rekla da je vlast u Republici Srpskoj neodgovorna, a da su svi drugi preduzimali mjere. Opozicija radi šminkanje i to nije nikakva politika”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je opozicija kroz svoj rad najviše doprinijela tome da se živi u BiH banana državi.

“U Republici Srpskoj stvari su se odvijali u skladu sa procedurama i procjenama onih kojima je narod dao mandat da donose odluke”, rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući stavljanje van snage Uredbe o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da je to urađeno na osnovu procjene da se propisane mjere za suzbijanje širenja epidemije u najvećoj mjeri poštuju, te da se smanjila mogućnost kako za manipulaciju informacijama, tako i za izazivanje nereda u uslovima epidemije, odnosno vanrednog stanja.

“Kada su institucije procijenile da postoji apsolutna mogućnost da vidi šta jeste, a šta nije istina i da li se nečega trebamo pridržavati ili ne trebamo, ova uredba je ukinuta. Ne stoji priča opozicije da je to urađeno jer su nas stisli neki stranci, pa mi promijenili uredbu”, zaključila je Cvijanovićeva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA