7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Pročitajte potresno pismo supruge bivšeg borca ARBiH koji je već godinu dana pritvoren u Srbiji

Mirsada Mujanović, supruga Huseina Mujanovića, bivšeg borca Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je na osnovu potjernice MUP-a Republike Srbije uhapšen u julu prošle godine na graničnom prijelazu Uvac u Priboju i još se nalazi u pritvoru Pritvorske jedinice Višeg suda u Beogradu, poslala je danas potresno pismo u kojem traži pomoć za svog supruga.

Klasična otmica

Protiv Mujanovića se vodi postupak za navodno počinjeni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u periodu juli-oktobar 1992. godine u Hrasnici.

- OGLAS -

– Podsjećam vas da u momentu njegovog hapšenja nisu postojali osnovi sumnje da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, jer je tek 48 sati nakon njegovog hapšenja, izdat nalog o provođenju istrage (1. 8. 2018. godine). Dakle, u momentu njegovog hapšenja nije postojala nijedna vidljiva direktna veza sa počinjenjem krivičnog djela koje mu se stavlja na teret. Način na koji je uhapšen ukazuje da se radilo o klasičnoj otmici državljanina BiH, koji nema nikakve veze sa Srbijom, jer nije njen državljanin, a Hrasnica je u Bosni i Hercegovini – napisala je Mujanović.

Ona dalje u pismu pojašnjava da je nakon boravka 48 sati u pritvoru MUP-a Republike  Srbije Tužilaštvo Srbije izdalo naredbu o provođenju istrage, kako bi naknadno pribavio razloge za osnove sumnje koji bi povezivali uhapšenog s krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret.

– Saslušavanje svjedoka optužbe nakon proteka vremena od 20-tak godina, koji su se “naprasno u periodu avgust-septembar 2018. sjetili optuženog i njegove uloge u inkriminisanom periodu”, a koji u izjavama datim ranije kada su saslušavani od nadležnih službi i organa BiH, MUP-a RS, MUP-a RBiH, MUP-a FBiH, kao i Armije RBiH, Vojske RS i Tužilaštva BiH u periodu od 1992. do 2017. godine (kada su sjećanja logično mnogo svježija) uopće ne spominju moga supruga – istakla je ona.

  - Pročitajte potresno pismo supruge bivšeg borca ARBiH koji je već godinu dana pritvoren u Srbiji

U pismu se navodi da advokati Dragan Krgović i Dušan Ignjatović, upoređujući izjave svjedoka iz perioda avgust-oktobar 2018. godine s izjavama istih datim u ranijem periodu, kada su saslušavani od nadležnih službi i organa Bosne i Hercegovine, MUP-a RS, MUP-a RBiH, MUP-a FBiH, kao i Armije RBiH, Vojske RS i Tužilaštva BiH u periodu od 1992. do 2017. godine, nepobitno je utvrdila da se većina svjedoka optužbe “naprasno i nakon 20-tak godina sjetila optuženog i njegove uloge u tom periodu”.

Na taj način se s velikom sigurnošću potvrđuje teza odbrane o instruiranim i lažnim svjedocima, što ukazuje na nezakonito postupanje prilikom prikupljanja dokaza protiv Mujanovića. S druge strane, Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine, bez ikakvog pravnog osnova, još se ne izjašnjava o prihvatanju prijedloga odbrane da se saslušaju svjedoci odbrane, koji bi pobili lažne tvrdnje date u izjavama svjedoka optužbe.

– Također se još nije izjasnilo o prijedlogu odbrane da se u dokazni materijal uvedu i izjave svjedoka optužbe koje su dali prilikom saslušavanja od nadležnih službi i organa Bosne i Hercegovine, MUP-a RS, MUP-a RBiH, MUP-a FBiH, kao i Armije RBiH, Vojske RS i Tužilaštva BiH u periodu od 1992. do 2017. godine, kako bi se uporedile s izjavama datim u Beogradu. Sudsko vijeće svjesno je činjenice da prihvatanjem prijedloga odbrane s velikom sigurnošću bi se potvrdila i teza odbrane o instruiranim i lažnim svjedocima tužilaštva, čime bi se potvrdila i nevinost moga supruga – dodala je Mujanović.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA