Nauka i Tehnologija
YouTube se pridružuje Netflixu i smanjuje kvalitetu video zapisa na internetu Zbog straha od raspada sustava, Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton zatražio je od streaming platformi da smanje kvalitetu videozapisa
#

YouTube se pridružuje Netflixu u smanjenju kvalitete filmskih zapisa koje će emitirati na području Europe kako bi smanjio zagušenost prometa na internetu, izvijestio je Reuters.

'Obavezujemo se da ćemo sav promet u EU prebaciti na standardnu definiciju', navodi se u izjavi kompanije. Uz to, kompanija Alphabet pokrenula je i centre u 16 zemalja posvećene provjerenim činjenicama o epidemiji koronavirusa.

Većina zemalja u Europi uvela je razne mjere karantene zbog kojih većina zaposlenika radi od kuće, a u mnogim zemljama zatvorene su i škole. Zbog masovnog korištenja internetskih veza te aplikacija i programa kao što su Skype ili Zoom dolazi do zagušenja i prekida veza.

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton zbog toga je od streaming platformi zatražio da smanje kvalitetu videozapisa kako bi se internetski promet i dalje nesmetano odvijao. Breton je osobno razgovarao s izvršnim direktorom Alphabeta Sundarom Pichaijem i direktoricom YouTubea Susan Wojcicki, piše Reuters.

Jučer je Netflix postao prva glavna platforma za strujanje koja je smanjila brzine video streama. U narednih 30 dana brzina bi se na europskim tržištima trebala smanjiti za 25 posto.

U međuvremenu, Francuska je zatražila od Disneya da odgodi pokretanje kanala Disney Plus kako bi se olakšala infrastrukturna opterećenja. Britanskom operateru BT dnevni promet porastao je do 60 posto, no to je, kažu, i dalje ispod 17,5 Tb/s, kolika je dokazana propusnost tamošnje mreže.

YouTube je pokrenuo i namjenski centar kojim promovira 'mjerodavan sadržaj' korisnicima. "Želimo da svi imaju pristup točnim infornacijama', zapisali u poruci na Twitteru.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.