3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Ashdown: Bosna mi je pod kožom

Ashdown je bio veliki prijatelj BiH i prije nego što je 2002. godine postavljen za visokog predstavnika. Na toj funkciji ostao je do 2006. godine.

Ashdown je često u javnosti otvoreno isticao svoju podršku cjelovitosti BiH i prijateljstvo prema narodu ove zemlje.

U intervjuu, koji je dao vodećem britanskom listu The Guardian 2. novembra 2005. godine, Ashdown je govorio o stvarima koje ga muče u vezi s BiH.

- OGLAS -

O krivici – Bosna mi je pod kožom. Imao sam taj osjećaj krivice i ljutnje, koja je postajala sve dublja zadnjih godina.

O pomirenju – Mislim da Bosna nije spremna za pomirenje, ali je spremna za istinu.

O pravdi – U ovoj zemlji sve se radi o historiji, i ako, pogotovo Srbi, iako su strašne stvari počinili i Bošnjaci i Hrvati, ne shvate tu historiju, nećemo moći graditi stabilnu zemlju. Glavni teret krivice leži na srpskim leđima i oni to moraju priznati, kao što su i Nijemci.

O popularnosti – Možda i nisam dao dovoljno pažnje onima s kojim dijelim prirodni afinitet kao liberal, i oni se osjećaju iznevjerenim. Ali nije moj posao da budem popularan – mene tjeraju ciljevi i moj posao je napraviti rezultate.

O svojoj vladavini u Bosni – Bilo je iritirajuće, frustrirajuće, depresivno, divno i ogromna privilegija. Ništa se ne može porediti s tim u mome dugom životu. Ne mogu ni zamisliti kakav bi mi život bio bez toga.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA