7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Od CIK-ove odluke zavisit će ko će imati većinu u Klubu Srba u Domu naroda

Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH i nakon drugog kruga izbora ima 14 od propisanih 17 delegata. Zbog nepopunjenosti ovog kluba Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu posebnim aktom propisati popunu Doma naroda Parlamenta FBiH za situacije kada određeni klub konstitutivnih naroda ili klub Ostalih nije moguće popuniti i nakon drugog kruga raspodjele mandata.

Ovim povodom kontaktirali smo CIK s pitanjem da li već rade na posebnom propisu i da li je poznato na koji način će se vršiti izbor. Iz CIK-a su nam kazali kako u ovom trenutku ne mogu govoriti o rješenju.

“Nedostaju definitivno tri delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. U pripremi je poseban propis za popunu i tih nedostajućih mandata. U ovom trenutku ne možemo govoriti o rješenju dok se akt ne nađe na sjednici CIK-a BiH”, rekli su za Klix.ba iz CIK-a.

- OGLAS -

Prema trenutnom stanju, najviše, odnosno šest delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH ima Socijaldemokratska partija (SDP) BiH. Ovo bi se moglo znatno promjeniti ukoliko CIK odluči da tri preostala mandata dodijeli delegatima Srpske liste, a u kojoj se nalaze Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP).

Ovaj blok stranaka u Domu naroda Parlamenta FBiH već ima osigurana tri delegata, a u praksi se ovim delegatima komforno može dodati i još jedan delegat koji je izabran s liste Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Ukoliko bi CIK preostala tri mandata dodijelio delegatima koji su članovi SNSD-a i HDZ-a, ove stranke definitivno bi imale najveći broj delegata u Klubu Srba.

Ovdje je važno istaći i da su po jednog delegata dobili Srpska napredna stranka i Stranka demokratske akcije (SDA), dok je Liberalna stranka dobila dva mandata u Klubu delegata iz reda srpskog naroda.

Podsjećamo, Klub delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH u prošlom sazivu imao je samo 13 od 17 predviđenih delegata. To je ujedno bio i razlog zbog kojeg je SNSD podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti svih zakona i pravnih akata koje je Parlament Federacije BiH usvojio od konstituiranja 2014. godine.

Ustavni sud BiH u ovom slučaju odbacio je kao neosnovan zahtjev 30 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske ističući da nisu postojale bilo kakve ustavne ili zakonske prepreke da se osporeni zakoni usvoje u Domu naroda FBiH.

Konstituisanje Kluba delegata iz reda srpskog naroda i generalno formiranje vlasti na nivou entiteta Federacija BiH bit će posebno zanimljivo gledati s obzirom na to da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obećao predsjedniku SNSD-a jedno ministarsko mjesto u Vladi FBiH.

Spekulisalo se i da bi Dodik mogao dobiti mjesto potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, međutim do tog scenarija, kao i SNSD-ovog ministra u Vladi FBiH teško će doći s obzirom na to da predsjednike, potpredsjednike i ministre moraju potvrditi oba doma Parlamenta FBiH.

U prijevodu, ukoliko bošnjačke stranke budu protiv ulaska SNSD-a u vlast na nivou FBiH, ne postoji nikakva šansa da, i uprkos podršci HDZ-a, ovaj prijedlog prođe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA