Nauka i Tehnologija
Zagrebački FER osniva prvi Centar za umjetnu inteligenciju u Hrvatskoj Zagrebački FER osniva prvi Centar za umjetnu inteligenciju (UI) u Hrvatskoj, koji će biti središnja institucija za koordiniranje aktivnosti na području razvoja UI-a, a rad će posvetiti iskorištavanju UI-ja u društveno odgovorne svrhe
#

U 15. stoljeću pismenost je bila rijetka vještina, pretežito zbog slabe dostupnosti knjiga. Gutenbergov stroj promijenio je tijek povijesti na sličan način kao što to danas čini umjetna inteligencija. FER želi nastaviti svoju ulogu predvodnika u promicanju i razvoju napredne i sigurne umjetne inteligencije, u okvirima etike, na dobrobit svih građana Hrvatske i svijeta, rekao je dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Gordan Gledec.

Educirat će širu javnost o mogućnostima pozitivne primjene umjetne inteligencije.

Osnivanje Centra na FER-u, prvog takve vrste u Hrvatskoj, motivirano je željom za dijeljenjem znanja i pružanjem podrške svima kojima su te teme značajne, na tragu preporuka o razvoju i primjeni umjetne inteligencije koje je ove godine donijela Hrvatska akademija nauke  i umjetnosti.

Gledec je istaknuo kako poduzeća koja razvijaju nove proizvode temeljene na UI-u moraju aktivno ulagati u istraživanje i razvoj, a mali broj hrvatskih poduzeća može  priuštiti ustroj posebnih odjela za tu svrhu. Takvim je poduzećima, dodao je, partnerstvo sa znanstveno-istraživačkom institucijom poput FER-a logičan i ekonomičan izbor.

Jedna od misija Centra je i edukacija šire javnosti o mogućnostima pozitivne primjene umjetne inteligencije. Na tom području FER iza sebe ima već uspješne projekte, poput razvoja sustava za zaštitu od kibernetičkih prijevara, povećanja sigurnosti vožnje tramvaja i povećanja produktivnosti uzgoja krumpira.

S FER-a ističu kako su studenti jako zainteresovani  za to područje pa su UI i strojno učenje neki od popularnijih kolegija s preddiplomskog i diplomskog studija, dok studenti koji se bave tim područjem ponude za poslove primaju već tokom studija

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.