10 C
Sarajevo
18.04.2024

Crna Gora: Vlada poziva na društveni dijalog

Vlade Crne Gore će inicirati najširi politički i društveni dijalog o ključnim temama za uspješno okončanje procesa evropske integracije te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Na tematskoj sjednici Vlade, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, navodi se da je članstvo crne Gore u Evropskoj Uniji (EU) državni prioritet i interes koji nema alternativu. Vlada je ovlastila Markovića da o Inicijativi obavijesti sve relevantne političke i društvene aktere.

“Predstoji nam najizazovnija, finalna faza pregovora o članstvu. Kao lider u procesu, Crna Gora ima naročitu odgovornost da nastavi uspješno da savladava obaveze iz evropske agende”, navode u Vladi.

- OGLAS -

Ističe se i da Crna Gora mora da uloži sve političke, društvene i institucionalne kapacitete da , kako se navodi, zajedničkim snagama postigne dogovor i iznađe politički konsenzus oko pitanja evropske integracije. U Vladi smatraju da društveni i politički kontekst diktira dodatnu odgovornost prema građanima da, kako tvrde, različiti stavovi u vezi sa drugim pitanjima ne bi zasjenili naš jedinstveni evropski kurs.

“Crna Gora ima snage i kapaciteta da se, u izbornoj godini, u presudnom trenutku za dalju dinamiku naše integracije, okupi oko evropskog cilja. Prvi i najvažniji koraku tom pravcu je jačanje međusobnog povjerenja nastavkom političkog i najšireg društvenog dogovora o uslovima za izbore, koji su direktno vezani i za našu evropsku agendu”, tvrde u Vladi.

Ističe se da Vlada Crne Gore, kao grana vlasti sa najviše funkcionalnog uticaja i najviše odgovornosti za ukupno stanje u društvu, iskazuje potpunu spremnost i otvorenost za razgovor o svim pitanjima od suštinskog značaja za demokratski razvoj.

“Želimo da taj dijalog što prije otpočnemo sa svim akterima političkog i društvenog života koji dijele evropski cilj”, ističe se.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA