Nauka i Tehnologija
Analizira po čemu se svježe predstavljeni Pixel 4 i njegov veći brat razlikuju od drugih top modela smartfona Sudi li se samo po speficikacijama, friško predstavljene Googleove perjanice ponešto zaostaju za modelima drugih proizvođača
#

Iz Googlea je stigla najava top modela pametnih telefona Pixel 4 i i 4 XL.

Oba uređaja nude zaslone sa stopom osvježavanja 90 Hz, s time da Pixel 4 ima dijagonalu od 5,7 inča (14,4 centimetra), a 4 XL od 6,3 inča (16 cm). Razlikuju se i po razlučivosti: manji model nudi punu HD+, a veći QHD+.

Kao i većinu drugih ovogodišnjih perjanica pogoni ih Qualcommov procesor Snapdragon 855, podržan sa šest gigabajta RAM-a.

Po količini RAM-a zaostaju za većinom drugih top modela predstavljenih tijekom ove godine, koji su opremljeni s barem osam a poneki i s 12 GB. Iznimka su Appleovi iPhonei, za koje se pretpostavlja kako imaju po četiri GB RAM-a u svakom od tri modela za 2019.

Ali, novi Pixeli opremljeni su i radarskim čipom Soli zahvaljujući kojem mogu prepoznati kad im je vaš dlan blizu i biti upravljani gestama, bez potrebe za dodirivanjem smartfona.

Što se memorije tiče, dostupna su izdanja sa 64 i 128 GB. Po tome novi Pixeli zaostaju ne samo za Samsungovim Galaxyjem S10 Plus, čiji maksimalni kapacitet ide do jednog terabajta, već i za iPhoneima, koji sad nude do 512 GB.

Novi Pixeli straga kombiniraju dvije kamere s po 12 i 16 megapiksela. Samsung ima dva modela s po tri stražnje kamere plus senzor ToF (Galaxy Note 10 Plus i Galaxy S10 5G), iPhone ima dva modela s po tri kamere (iPhone 11 Pro i 11 Pro Max), dok su u OnePlus 7T u jednu od tri leće ugradili senzor od 48 MP.

S osam MP prednja kamera ima manji senzor nego konkurencija. Prednjači OnePlus, u čijim je uređajima senzor od 16 MP.

Pixel 4 ima bateriju kapaciteta 2.800 mAh, model 4 XL - 3.700 mAh. Veći Googleov model po kapacitetu nadmašuje jedino Galaxy Note 10 i Galaxy S10.

Ostali nude jače baterije: Galaxy Note 10 Plus je na 4.300, Galaxy S10 Plus na 4.100, Galaxy S10 5g na 4.500, OnePlus 7 Pro na 4.000, a OnePlus 7T na 3.800 mAh. Apple ne objavljuje te podatke, pa ne možemo u usporedbu uvrstiti i nove iPhone.

Oba nova Pixela dolaze s predinstaliranim operativnim sustavom Android 10 i podržavaju bežično punjenje, a i otporni su na vodu (IP68).

Po početnoj cijeni su jeftiniji od Appleovih i Samsungovih perjanica te za par stotina dolara skuplji od OnePlusa, piše Verge.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.