Nauka i Tehnologija
Apple od 2021. godine prestaje koristiti Intelove procesore? Apple namjerava od 2021. godine krenuti sa prodajom svojih iMac računala u koje će ugrađivati vlastite procesore.
# Agencija

Apple namjerava od 2021. godine krenuti sa prodajom svojih iMac računala u koje će ugrađivati vlastite procesore.


Američka tehnološka tvrtka radi na razvoju vlastita procesora kojima će biti osnova A14 procesor, a koji će se nalaziti u novoj generaciji iPhonea. Kako Apple radi na razvoju tri procesora koji će pokretati desktop i prijenosna računala, to (vjerovatno) sugerira prestanak suradnje Apple i Intela, koji je do sada tvrtci isporučivao procesore.

Vezano za same procesore, oni će se bazirati na 5 nanometarskim čipovima, a bit će iste veličine čipova koje će Apple ugrađivati u nove verzije iPhonea i iPad Pro uređaj. To znači da će, ukoliko se najave ostvare, iMac, iPhone i iPad raditi na istoj baznoj tehnologiji, što bi za Apple, ali i za korisnike uređaja moglo značiti jedinstveniji sustave i aplikacije, a samim tim i češća ažuriranja.

A ako se prelazak na vlastite čipove i ostvari, moglo bi se dogoditi da Intel, koji je već godinama na vrhu među proizvođačima procesora, vrlo brzo izgubi tu svoju lidersku poziciju.

 

(racunalo.com)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.