Nauka i Tehnologija
Astronaut iz svemira čestitao ramazan svim muslimanima, objavio snimak na Twitteru (VIDEO) Al Neyadi je samo jedan od nekolicine muslimanskih astronauta koji su bili u svemiru.
#

Astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sultan Al Neyadi, objavio je u četvrtak na Twitteru svoj snimak na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), govoreći "Ramadan Mubarak" i poželivši svojim pratiteljima mjesec pun blagoslova.

Al Neyadi je samo jedan od nekolicine muslimanskih astronauta koji su bili u svemiru, a za otprilike pet mjeseci on će biti prvi astronaut Emirata koji je završio dugotrajni boravak na ISS-u.

Ramazan je ove godine počeo u srijedu, a završit će se 21. aprila. Međutim, Al Neyadi je objasnio da je oslobođen od obilježavanja ramazana zbog svog statusa "putnika" i da post nije obavezan ako se ne osjećate dobro.

Ovo nije prvi put da astronauti provode blagdane u svemiru tokom misija. Članovi posade "Apolla 8" proveli su Božić kružeći oko Mjeseca 1968. godine, a također su naizmjenično čitali prve stihove Knjige postanka. Malezijski astronaut Sheikh Muszaphar Shukor bio je prvi musliman koji je bio na ISS-u 2007. godine.

Astronauti su također proslavili Dan zahvalnosti i Novu godinu u svemiru. NASA-in astronaut Jeffrey Hoffman proslavio je prvu Hanuku van planete na svemirskom šatlu "Endeavour".

Što se tiče Šabata, nisu svi jevrejski astronauti mogli da poštuju subotu. Međutim, 2003. godine izraelski astronaut Ilan Ramon pokušao je to učiniti kada je letio u misiji "Space Shuttle Columbia" i promatrao Šabat prema Cape Canaveralu na Floridi. Ramon je dobio savjete od vodećih rabinskih stručnjaka kako bi slavio praznik dok je bio na misiji.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.