Nauka i Tehnologija
Bluetooth omogućava preuzimanje kontrole nad Android uređajima Kritična greška u okviru Bluetooth-a za Android mogla bi napadačima da omogući da sa udaljenosti preuzimaju kontrolu nad pogođenim uređajima, te ih iskoriste na različite maliciozne načine.
#

Kritična greška u okviru Bluetooth-a za Android mogla bi napadačima da omogući da sa udaljenosti preuzimaju kontrolu nad pogođenim uređajima, te ih iskoriste na različite maliciozne načine.

Propust je otkriven 6. februara, a korisnička interakcija u ovim napadima ne igra nikakvu ulogu. Greška je najveća prijetnja verzijama Pie (9.0) i Oreo (8.0, 8.1), koji se trenutno nalaze na oko dvije trećine od svih Android uređaja.

Ranjivost utiče samo kada je uključen Bluetooth, što napadačima omogućava da neprimijetno izvrše napad, tako da ga žrtve uopšte nisu svjesne, piše PC Pres.

Bezbjednosni propust pogađa i najnoviji Android 10, ali je opasnost daleko manja, i preuzimanje kontrole nad uređajima uglavnom nije moguće, već se uglavnom radi o tome da Bluetooth prestaje sa radom.

Propustom bi mogle da budu pogođene i verzije starije od 8.0, ali ih bezbjednosni eksperti još uvijek nisu testirali.

 
 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.