1 C
Sarajevo
19.04.2024

Premijer Edin Forto: Kantonu Sarajevo nezakonito je smanjen broj delegata u Domu naroda PFBiH

U saopćenju iz Kabineta premijera Kantona Sarajevo koje potpisuje premijer Edin Forto, navodi se da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) nezakonitim djelovanjem uskratila pravo Kantonu Sarajevo da umjesto 11 delegata, koliko bi trebalo da ima, u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH delegira njih devet.

Premijer Edin Forto je tim povodom, kao ustavno ovlašteni predstavnik, u ime Kantona Sarajevo podnio tužbu Sudu BIH protiv CIK-a 9. januara 2019. godine “zbog nezakonitog Uputstva o izmjeni i dopunama uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih izbornim zakonom Bosne i Hercegovine broj 05-1-02-2-1507-1/18 od 18. 12. 2018. godine”.

U tužbi su iznijete tvrdnje da je CIK BiH:

- OGLAS -

(a) protivzakonito preuzeo ulogu zakonodavca, te umjesto Parlamentarne skupštine BiH sam popunio dijelove zakona koji nedostaju nakon odluke Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“,

(b) da je odlučio u osporenom Uputstvu o stvarima za koje nije nadležna BiH, već Federacija BiH

(c) da je postupio protivno normama Izbornog zakona BiH, te

(d) suprotno Aneksu 7 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

– Kanton Sarajevo je tražio da se pred Sudom BiH održi javna rasprava, jer svaki pravni subjekt ima po Ustavu BiH pravo da svaki akt državne uprave bude ispitan barem od jedne sudske instance pune jurisdikcije, a to može biti samo Sud BiH kao jedini upravni sud u ovom slučaju – ističe premijer Forto.

Navodi da je tužba KS zasnovana, s jedne strane, na činjenici da se svaki pravni subjekt, u slučaju povrede nekog prava, ima pravo obratiti za sudsku zaštitu. S druge strane član 14. Zakona o Sudu BiH, propisuje da je Sud BiH nadležan “da odlučuje po tužbama protiv konačnih upravnih akata”, i nadležan je da “ocjenjuje zakonitost pojedinačnih i općih izvršnih upravnih akata donesenih na osnovu državnog zakona, pri vršenju javnih funkcija organa vlasti Bosne i Hercegovine (…) za koje zakonom nije predviđeno sudsko ispitivanje”.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA