Nauka i Tehnologija
Bolji su, pa zašto se avionima danas leti sporije nego prije? S obzirom da je tehnologija napredovala, nameće se pitanje zašto letovi na istim relacijama danas traju dulje nego što je to primjerice bilo prije više od pola stoljeća
#

S obzirom da je tehnologija napredovala, nameće se pitanje zašto letovi na istim relacijama danas traju duže nego što je to primjerice bilo prije više od pola stoljeća.

Danas putovanje od primjerice New Yorka do Houstona traje oko 4 sata. To možda i ne zvuči čudno, sve dok ne znate kako je isto to putovanje davne 1973. trajalo tek dva i pol sata.

Jednako tako, putovanje od Edinburgha do Londona danas traje 15-ak minuta duže nego prije, a od Madrida do Barcelone 20 minuta duže nego prije 20-ak godina.

Kako je to moguće uz sve tehnološke napretke i inovacije?
Za to postoji nekoliko razloga, a najznačajniji je svakako onaj uštede na gorivu. Naime, unatrag posljednjih 50 godina cijena nafte je značajno porasla, pa dok se galon nekoć plaćao 3 centa, on je u jednom trenutku premašio cijenu od 3 dolara.

Avio-kompanije su tada shvatile, da, ako misle i dalje ostvarivati zacrtanu zaradu, avioni moraju letjeti sporije kako bi se smanjila cijena goriva. Princip je jednostavan, avion troši manje kad leti sporije, na jednak način kao što to čini automobil kad vozi sporije.

Na taj je način primjerice američki Jet Blu uštedio 13,6 miliona dolara 2008., samim time što su svaki let produžili za dvije minute. U javnost je prije nekoliko godina izašao i naputak Ryan Air pilotima da oni čine isto.

Video: 

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.