Nauka i Tehnologija
Detektirani misteriozni ponavljajući signali iz svemira Astronomi su otkrili detalje o misterioznim signalima koji dolaze iz udaljene galaksije, a koje je otkrio teleskop u Kanadi
#

Tačna priroda i izvor radio valova je nepoznat, javlja BBC.

U 13 intervala brzih radio valova, poznatih pod nazivom FRB, ponavljao se jedan vrlo neobičan signal, koji je dolazio iz istog izvora udaljenog otprilike 1.5 milijardi svjetlosnih godina.

Takav fenomen je samo zabilježen još jednom u prošlosti.

"Ako znamo da postoji još jedan, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više, što ne znamo", rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka s University of British Columbia.

"A s više ponavljanja i izvora koje možemo proučavati, možda možemo razumijeti ove svemirske zagonetke – otkud su i šta ih uzrokuje."

CHIME observatorij u Okanagan dolini (British Columbia) sastoji se od četiri stometarske polucilindrične antene, koje skeniraju sjeverno nebo svaki dan.

Teleskop je počeo raditi tek prošle godine i vrlo brzo otkrio 13 radio valova, uključujući ponavljajući signal.

Istraživanje je sada objavljeno u časopisu Nature.

"Otkrili smo drugi ponavljajući signal I njegove značajke su vrlo slične onom prvome", rekao je Shriharsh Tendulkar s McGill sveučilišta u Kanadi.

FRB-ovi su kratki, brzi intervali radio valova, koji se vjerovatno pojavljuju s gotovo drugog kraja svemira.

Dosada su znanstvenici otkrili oko 60 jedinstvenih radio valova i dva koja se ponavljaju. Oni vjeruju da bi se na nebu svakodnevno moglo pojavljivati čak do hiljadu FRB-ova.

Postoje razne teorije o tome šta ih uzrokuje. One uključuju neutronsku zvijezdu sa snažnim magnetskim poljem koje se vrlo brzo rotira ili dvije neturonske zvijezde koje su u procesu spajanja. Manje popularna teorija među istraživačima jest da se radi o nekoj vrsti vanzemaljskog svemirskog broda.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.