Tehnologija
Elon Musk oduševljen dizajnom ruskog raketnog motora RD-180 Ovaj ekscentrični milijarder rekao je nekoliko lijepih riječi o RD-180 raketnom motoru na Twitteru, dok se istovremeno ismijavao njegovim konkurentima.
# Agencije

Elon Musk je nedavno javno pohvalio ruski raketni motor RD-180 koji, prema njegovom mišljenju, izgleda sjajno te je istakao da bi se inžinjeri koji stoje iza njegovih gorkih rivala Lockheeda i Boeinga trebali stidjeti.

- Neugodno je da Boeing i Lockheed moraju koristiti ruski motor na Atlasu čiji je dizajn, ruku na srce, brilijantan - napisao je Musk u subotu.

Na razvijanju RD-180 raketnog motora radila je kompanija NPO Energomash tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, a svoj rad je temeljila na osnovu starijeg sovjetskog modela RD-170.

 

Agencije / 


Od početka ovog milenija kompanija United Launch Alliance (ULA) sa sjedištem u Coloradu, koju inače zajednički vode Boeing i Lockheed Martin, koristi motor za pokretanje prvih faza rakete Atlas, uključujući Atlas V.

Osim dizajna, Elon Musk je oduševljen i snažnom kombinacijom inovativne tehnologije i performansi koje nudi RD-180. Naime, on je opisan kao efikasan, pouzdan motor koji je posebno prilagođen za porodicu Atlas.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.