Nauka i Tehnologija
Evo kako je nastalo kompjuterski termin "bag" Nakon što je obavila analizu masivne mašine kako bi otkrila uzrok problema, kontraadmiral Grejs Hoper pronašla je bag. U pitanju je bio pravi insekt (eng. bag).
#

Većina ljudi nije čula za Grejs Marej Hoper, ali njen izum sigurno koriste gotovo svakodnevno i ne bi mogli da zamisle savremeni život bez njega. Bila je admiralka mornarice, ali se ipak proslavila u jednoj drugoj oblasti.

Doktorka Grejs Majer Hoper, ili zadivljujuća Grejs kako su je zvale kolege, pored toga što je bila admiralka američke mornarice, takođe je bila i naučnica koja je kreirala COBOL - piše "use-friendly" poslovnom računarkom softveru.

Godine 1947, Grejs je radila na Harvardu, tačnije na primitivnom kompjuteru koji je nosio ime Mark II Aiken Relay Calculator.

9. septembra 1947. godine, mašina je pokazivala neke probleme, a na kraju cjelodnevne istrage, naučnici su otkrili zarobljenog moljca između tačaka Releja#70 i Panela F.

Operativci su uklonili moljca i zalijepili ga u dnevnik rada. Sam unos u evidenciji glasio je: 

"Prvi stvarni slučaj nađene bube (bug)". Ubrzo potom, raširila se vijest kako je naučni tim sa Harvarda "debagovao" mašinu i tako je stvoren termin "debagovanje kompjuterskog programa".

Iako je Grejs Hoper bila oprezna i priznala da nije prisustvovala trenutku kada su operativci pronašli moljca, ovo je jedna od njenih omiljenih priča.

U zapisima tima, koji su sačuvani u Smithsonian muzeju u Vašingtonu navedeno je: 

 “Prvi slučaj pronalaska bube (buga)”. Iako se ovaj termin i prije incidenta koristio za označavanje malih poteškoća u inženjerskim poslovima, ona je bila zadužena za popularizaciju i proširivanje upotrebe termina “bug” u kompjuterskim naukama.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.