5 C
Sarajevo
25.04.2024

Od ponedjeljka ponovo u funkciji željeznička linija između Delhija i Lahora

Od ponedjeljka će ponovo biti u funkciji željeznički saobraćaj između Delhija i Lahora, nakon što je zaustavljen u četvrtak, potvrdio je predsjednik Željeznica Pakistana Seyh Rasit danas u Lahoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog tenzija između Indije i Pakistana, u četvrtak je Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana saopćilo da je obustavljena željeznička linija kompanije “Samjhuta Ekspresi”, koja je saobraćala između Delhija i Lahora.

Rasit je podsjetio i da je privremeno zatvoren zračni prostor između dviju zemalja te da su privremeno obustavljeni i letovi.

- OGLAS -

Tenzije u Kashmiru eskalirale su 14. februara kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjeno 20 vojnika u Indiji. Indija je za napad optužila Pakistan, a zvanični Islamabad je odbacio optužbe i osudio taj napad. Indijske snage su 26. februara izvele zračne napade na kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

Tenzije su dodatno eskalirale u srijedu kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili zračni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su također ušla u indijski zračni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji javljaju da su indijske snage srušile pakistanski bombarder F16.

Zbog sukoba u Kashmiru, vlasti Pakistana i Indije su zatvorile većinu aerodroma i zatvorile zračni prostor za civilne letove. Pakistan je saopćio da je do daljnjeg blokirao zračni prostor za sve komercijalne letove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA