Nauka i Tehnologija
Fejsbuk kreće u borbu protiv lažnih informacija o vakcinaciji Nakon nekoliko mjeseci razgovora sa SZO, Fejsbuk je obećao da će usmjeravati korisnike na “tačne i vjerodostojne informacije o vakcinama na više jezika”
#

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je u četvrtak da pozdravlja odluku Fejsbuka da počne korisnike koji traže informacije o vakcinaciji na Instagramu, Fejsbuku i drugum forumima usmjeravati prema naučno provjerenim činjenicama, a ne dezinformacijama.

Nakon nekoliko mjeseci razgovora s SZO-om, Fejsbuk je obećao da će usmjeravati korisnike na “tačne i vjerodostojne informacije o vakcinama na više jezika” na stranici SZO-a, objavila je ta agencija UN-a, kako bi se osiguralo da vitalne zdravstvene poruke dođu do ljudi koji ih najviše trebaju.

Velike digitalne firme imaju odgovornost prema svojim korisnicima - osigurati da mogu pristupiti činjenicama o vakcinama i zdravlju, rekao je SZO u saopštenju.

“Dezinformacije o vakcinama velika su opasnost za globalno zdravlje čime se mogu preokrenuti decenije napretka u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti”, dodaje.

Smrtonosne zarazne bolesti poput boginja, difterije, hepatitisa, polija, kolere i žute groznice mogu se spriječiti vakcinacijom, kaže SZO.

Fejsbuk je u izjavi potvrdio da “počinje tražiti dodatne načine kako bi povezao ljude s mjerodavnim informacijama o vakcinama na Fejsbuku i Instagramu”.

Dodao je da će odbaciti bilo kakve reklame koje uključuju dezinformacije o vakcinaciji.

SZO kaže da je vakcinacija jedno od najvećih i najmoćnijih dostignuća u istoriji javnog zdravstva i procjenjuje da vakcine spašavaju najmanje dva miliona života svake godine u svijetu.

Ali dezinformacije o vakcinama posljednjih godina su se proširile po društvenim mrežama u mnogim zemljama - uključujući i veliku kampanju sprečavanja dječje paralize u Pakistanu i imunizacije protiv žute groznice u Južnoj Americi.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.