Nauka i Tehnologija
Fotografije i video objavljene privatno na Instagramu i Facebooku mogu dijeliti i ljudi koji vam nisu prijatelji Prilično jednostavno zaobilazno rješenje omogućava ljudima koji vas prate na Instagramu dijeljenje privatnih fotografija i video zapisa, ne samo na toj društvenoj mreži već i na Facebooku
#

Ako ste objavili fotografije i video zapise kao privatne na Instagramu i Facebooku, nemojte računati na to da će i ostati baš posve privatne. Može im se pristupiti, moguće ih je preuzeti i dijeliti s drugima, i to zahvaljujući vrlo običnom triku.

Zaobilazno rješenje, primjenjivo i na Instagram Stories, traži tek osnovno poznavanje HTML-a i web preglednika, a moguće ga je upogoniti u tek nekoliko klikova.

Dovoljno je pogledati na određeni način slike i video koji se učitavaju na stranicu i iz njih izvući izvorišni URL. Taj je URL moguće dijeliti s ljudima koji nisu ulogirani u Instagram ili ne prate korisnika čiji se sadržaj dijeli.

Instagram Stories tako ostaju dostupne do nekoliko dana, moguće i dulje, iako bi sadržaj u njima trebao nestati nakon 24 sata. Sve to se može događati a da vi nemate pojma o tome dok vas netko ne upozori kako vaš privatni sadržaj kruži webom.

Kako su ti podaci postavljeni na Facebookovu mrežu za isporuku sadržaja, isti trik funkcionira i na najvećoj društvenoj mreži svijeta.

Iz Buzzfeeda, gdje su otkrili ovaj trik, su pitali nadležne u Facebooku što misle o tome. Dobili su odgovor kako je to 'kao da dijelite snimke zaslona na kojoj je fotografija vašeg prijatelja'. Time, dodali su, nije omogućen pristup privatnom korisničkom računu.

Sličnih problema u Instagramu su imali još 2015. godine.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.