15.5 C
Sarajevo
01.05.2024

Odbrana Milana Todorovića zatražila blažu kaznu zatvora za silovanje u Foči

Advokat Slaviša Prodanović uložio je žalbu na prvostepenu presudu iz decembra prošle godine i to zbog povrede krivičnog zakona, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te odluke o sankciji i imovinskopravnom zahtjevu.

Prema presudi, Todović je proglašen krivim da je neutvrđenog dana između oktobra i decembra 1992. godine na području Foče silovao oštećenu S-1. Potom ju je, kako stoji u presudi, prisilio na seksualno ropstvo i seksualni odnos tako što ju je kupio od vojnika i odveo u stan u zgradi u Čohodar Mahali.

Todović je, kako stoji u prvostepenoj presudi, oštećenu u stanu držao u nehumanim uslovima, bez hrane, vode, struje i grijanja, te je bila svakodnevno fizički i seksualno maltretirana. Svjedokinja S-1, navodi se u presudi, uspjela je 5. marta 1993. godine, uz pomoć tri osobe srpske nacionalnosti, pobjeći iz stana.

- OGLAS -

Sud je tada također donio odluku kojom se djelimično usvaja imovinskopravni zahtjev oštećene te joj, na ime pretrepljenih bolova, strahova i umanjenja opće životne sposobnosti, optuženi treba isplatiti 13.100 konvertibilnih maraka (KM).

Advokat Prodanović je istakao da smatra kako se Todoviću trebalo suditi po zakonu koji je važio u vrijeme dešavanja događaja, a koji je blaži po počinioca. 

– Nije tačna tvrdnja presude da ju je optuženi držao u nehumanim uslovima… Ona nije bila zaključana i mogla je izaći… Niko nije imao dovoljno hrane. Što je imao on, imala je i oštećena. Nije bilo ogrjeva u zimskom periodu. Kako je bilo njemu – bilo je i njoj – naglasio je Prodanović.

Odbrana smatra da je “bilo mjesta kazni ispod zakonskog minimuma”, javlja BIRN BiH. 

Tužilaštvo je zatražilo do Apelacionog vijeća da odbije žalbu odbrane i potvrdi prvostepenu presudu. Tužilac Mersudin Pružan je rekao kako su za prvu tačku optužnice svi dokazi potvrdili izjavu oštećene.

– Sama oštećena je nakon toga prodana optuženom i provela je s njim tri mjeseca. Nesporan je identitet osobe koja ju je tad silovala – kazao je Pružan, dodavši da su uslovi u kojima je Todović držao oštećenu potvrđeni i od drugih svjedoka.

Prema Tužilaštvu, Prvostepeno vijeće je ispravno odlučilo kada je djelomično usvojilo imovinskopravni zahtjev oštećene.

Odluku o žalbi Apelaciono vijeće će naknadno donijeti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA