Tehnologija
Google ima web odredište o koronavirusu, ali ne nudi ono što je Donald Trump najavio Ipak, uz relevantne rezultate pretraživanja u Googleovoj tražilici pojavljivat će se više informacija o globalnoj pandemiji, uz preporuke kako se zaštititi
#

Prije sedam dana američki predsjednik Donald Trump je tijekom konferencije za medije ustvrdio kako u Googleu pripremaju web odredište koje je usmjeravati ljude prema lokacijama gdje se mogu testirati na koronavirus. Ta se informacija u međuvremenu pokazala velikim dijelom netočnom.

Istina, u tvrtki Verily (koja je, kao i Google, u sklopu tvrtke Alphabet) doista su pokrenuli takvo web odredište, ali samo za područje Zaljeva San Francisca i, navodno, nudili testove tek vrlo malom broju ljudi.

Iz Googlea su potom objavili kako će ponuditi nekakvo web odredište tematski vezano uz pandemiju koronavirusa. To su nakon kraćeg kašnjenja i učinili. Dostupno je na adresi google.com/covid19, gdje ćete naći niz potencijalno korisnih informacija o pandemiji za pojedince, tvrtke i obrazovne organizacije.

Kako tvrde u toj tvrtki, riječ je o informacijama iz službenih izvora (primarno Svjetska zdravstvena organizacija i američki Center for Disease Control and Prevention), a na raspolaganju ćete imati i, primjerice, trendove pretraživanja interneta vezane uz COVID-19. Zasad je dostupno samo na engleskom jeziku, u pripremi je podrška za španjolski.

  / 

I ne, ne nudi značajku koju je Trump najavio. Najbliže tomu je padajući izbornik s poveznicama na lokalna web odredišta s relevantnim informacijama na području Sjedinjenih Država.

U budućnosti bi Google mogao doista ponuditi odgovarajući upitnik i upute o najbližim lokacijama za testiranje, ali tek kad će moći raspolagati vjerodostojnim informacijama o tim lokacijama.

Google će ujedno ujedno uz svoju internetsku tražilicu objavljivati kartice s više informacija za ljude koji unose upite o koronavirusu. Primjerice, tako će biti ponuđene informacije o simptomima, mjerama prevencije, globalnim statistikama i lokalno važnim pojedinostima, piše Verge.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.