Nauka i Tehnologija
Hoće li Huawei ostati bez čipova? Amerikanci dodatno pojačali sankcije Amerikanci tvrde da je Huawei do sada koristio “rupe u zakonu” da bi tijekom zabrane dobili komponente koje sadrže američke tehnologije. Ovaj novi zakon samo se brine da više nema te rupe.
# Agencija

Nakon nedavne tužne vijesti da je Američka blokada kompanije Huawei produžena za još godinu dana, sada stiže još jedan težak udarac za kompaniju. Naime, Trumpova administracija želi blokirati isporuku čipova za Huawei telefone. To bi mogao biti katastrofalan udarac za Huawei jer najveće tvornice čipova kao TSMC koriste tehnologije koje su razvijene u SAD-u. Iako je TSMC tajvanska kompanija, analitičari tvrde da bi bilo iznimno teško napraviti cijeli proizvodni lanac bez barem nekih američkih dijelova.

Iz TSMC-a su komentirali kako rade potpuno u skladu s Američkim izvoznim pravilima, te da su angažirali pravnu kompaniju koja će detaljno analizirati jezik pravilnika, te interpretaciju tih pravila. Novi pravilnik je na snazi od petka 15.05.2020. a kompanije imaju još 120 dana da isporuče čipove i prilagode poslovanje. Poslije toga će trebati tražiti posebne licence.

U Huaweiu su gotovo sigurno znali da će prije ili poslije do ovoga doći, što objašnjava nedavno pojavljivanje Kirin 710A čipa. Taj čip je napravila Kineska kompanija SMIC, sa sjedištem u Šangaju. Zanimljivo je da se radi o čipu koji je napravljen na 14nm proizvodnom procesu koji je inferiorniji od 12nm proizvodnog procesa na starijim Kirin 710 čipovima. Velika je vjerojatnost da ova kompanija nije ni izbliza tehnološki spremna ili napredna kao TSMC.

Kineska vlada je odmah reagirala na ovaj potez Američke vlade. Tražili su da se prestane s ovim “nerazumnom opresijom” kompanije Huawei, te su najavili brojne protumjere. Među tim protumjerama su istraživanje i restrikcija poslovanja Apple-a, Cisco-a i Qualcomm-a, te prestanak nabave Boeing aviona.

Amerikanci tvrde da je Huawei do sada koristio “rupe u zakonu” da bi tijekom zabrane dobili komponente koje sadrže američke tehnologije. Ovaj novi zakon samo se brine da više nema te rupe.

Tračak nade u cijeloj priči je komentar predstavnika US State Departmenta koji kaže da ovaj zakon ne znači nužno prestanak isporuke čipova, nego da će zahvaljujući ovome imati veći i bolji uvid u isporuke čipova. U prijevodu, Huawei neće moći kršiti američki izvozni zakon na temelju “tehnikalija”.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.