5.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Cavusoglu u Berlinu razgovarao s Di Maiom i Pompeom

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu u Njemačkoj je razgovarao s kolegama iz Italije Luigijem Di Maiom i SAD-a Mikeom Pompeom, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se pred Konferenciju o Libiji, koja će se danas održati u Berlinu, sastao s Di Maiom.

“S ministrom vanjskih poslova Italije Luigijem Di Maiom razgovarali smo o pripremama za samit o Libiji u Berlinu te saradnji u Mediteranu”, napisao je Cavusoglu na Twitteru.

- OGLAS -

Cavusoglu se u nedjelju u Njemačkoj sastao i s Pompeom. Turski ministar je na Twitteru napisao i kako je s Pompeom razgovarao o odnosima Turske i SAD-a te konferenciji o Libiji. 

“U kontaktu smo sa svim akterima kako bi se u Libiji uspostavilo trajno primirje i vratili političkom procesu”, pojasnio je Cavusoglu.

Cilj konferencije u Berlinu je pronaći političko rješenje u Libiji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres su domaćini konferencije na kojoj će biti zatražena snažnija predanost svjetskih sila i regionalnih aktera da se ne miješaju u dešavanja u Libiji, kao i podrška primirju.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, Rusije Vladimir Putin, Francuske Emmanuel Macron, premijer Velike Britanije Boris Johnson, Italije Giuseppe Conte te američki državni sekretar Mike Pompeo.

Njemačka vlada ranije je saopćila kako su poziv prihvatili i premijer Libije Fayez al-Sarraj i lider snaga na istoku Khalifa Haftar.

Na konferenciji će učestvovati i visoki zvaničnici iz Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), glavnih pristalica Haftara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA