Nauka i Tehnologija
IBM više neće nuditi niti razvijati tehnologiju za prepoznavanje lica Veliki i bogati IBM iznenada je odlučio da više neće nuditi višenamjenske sustave za prepoznavanje lica, potvrđeno je iz te kompanije preko izvršnog direktora Arvinda Krishne.
# Deposit Photos

Veliki i bogati IBM iznenada je odlučio da više neće nuditi višenamjenske sustave za prepoznavanje lica, potvrđeno je iz te kompanije preko izvršnog direktora Arvinda Krishne.

Učinio je to pismom, a adresirao ga je na Kongresu Sjedinjenih Američkih Država. Kompanija, također, više neće ni razvijati tu tehnologiju, naglasio je Krishna, što je podosta ekstreman zaokret s obzirom da je IBM podosta novca i vremena uložio kako bi razvio tehnologiju baziranu na umjetnoj inteligenciji.

Naravno, na taj korak IBM se odlučio u vrijeme kad širom SAD-a traju prosvjedi protiv policijske brutalnosti i diskriminacije te nedugo nakon što je sustav za prepoznavanje lica Clearview pokrenuo brojna pitanja o narušavanju privatnosti građana. Kad se sve zbroji, odluka je zapravo logična.

"IBM se čvrsto protivi korištenju tehnologije za prepoznavanje lica i ne podržava je, uključujući i onu koju nude drugi proizvođači, bilo da se radi o onoj za masovno nadgledanje, profiliranje rasa, kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda ili bilo koju namjenu koja se ne podudara s našim vrijednostima i principima povjerenja i transparentnosti", napisao je Krishna u pismu Kongresu.

Neki od tih suytava mogu se povezati s javno dostupnim podacima o prepoznatim osobama, pa postoji zabrinutost da bi to moglo biti iskorišteno za praćenje, zastrašivanje ljudi ili ograničavanje njihove privatnosti na neki drugi način.

Krishna je u pismu spomenuo i policijsku reformu, naglasivši da se slučajevi policijskog nasilja trebaju povući u federalne tužbe te da Kongres mora mijenjati zakone o njihovoj pravnoj imunosti.

Direktor IBM-a zaključio je u opsežnom te podosta emotivnom pismu da "moramo stvoriti otvorenije i ravnopravnije načine na koje svi Amerikanci mogu steći vještine i poduku koje će im pomoći u daljnjoj karijeri"...

 (ICTbusiness)

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.