Nauka i Tehnologija
Internet Explorer nakon 27 godina zvanično odlazi u penziju Internet Explorer prvi put se pojavio 1995. godine, kao dio operativnog sistema Windows 95
#

Kompanija Microsoft je prije više od godinu objavila da će Explorer biti uklonjen iz većine verzija operativnog sistema Windows 10. U njegovu nadogradnju Windows 11, objavljen prošle godine, nije ni bio uključen.

Internet Explorer prvi put se pojavio 1995. godine, kao dio operativnog sistema Windows 95.

Microsoft je 2016. prestao da ga razvija nauštrb svog novog preglednika, Edge-a.

Explorer je nekada bio najkorišteniji internet pretraživač, a na vrhuncu je bio 2003. sa 95 posto udjela na tržištu.

Lijepa sjećanja

Oni koji su koristili računare kod kuće, u školama i kancelarijama tokom 1990-ih i ranih 2000-ih, imat će lijepa sjećanja na Internet Explorer. Za milione širom svijeta, pretraživač je služio kao prvi pravi prolaz do velikog Interneta.

To je također bio jedini način da se pristupi popularnim pretraživačima današnjice na koje smo svi navikli.

U upravo to je razlog zašto korisnici interneta sada postaju nostalgični.

Jedan korisnik je napisao: 

- Posljednji pozdrav Internet Explorer-u. Podršku će okončati 15. juna ove godine. Kao moj prvi prozor na Internetu, donio si mi mnogo sretnih uspomena. Pokušat ću da ga preuzmem na Win11, samo zbog nostalgije. Zbogom! možda se više nikada nećemo vidjeti.

Oodlazi u penziju

- Osjećam se loše što Microsoft gasi Internet Explorer, ali u isto vrijeme, ko ga uopće koristi? Pretpostavljam da se osjećam tako zbog osjećaja nostalgije koju vrijeme briše - napisao je drugi.

Njegovo korištenje se znatno smanjilo pokretanjem Firefox-a (2004), Google Chrome-a (2008) i rastom popularnosti mobilnih operativnih sistema, poput Androida i iOS-a, koji ne podržavaju Internet Explorer.

I sutra, konačno, odlazi u penziju.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.