-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Dodik: Vjerujemo da bi moglo doći do formiranja Vijeća ministara

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je organizovao današnji trilateralni sastanak Srbija-BiH-Turska u Beogradu, a turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na iskazanoj spremnosti da se nastavi razgovor između tri zemlje.

– Danas je to veoma važno zuato što nakon ovih sastanaka imamo i formalno obilježavanje naše saradnje kroz otvarnaje dionice autoputa, koji bi trebao da poiveže Beograd i Sarajevo, dakle RS, Srbiju i BiH i omogući bolju komunikaciju – kazao je Dodik nakon trilaterale.

Razgovarano je i o nekim drugim razvojnim projektima, kao što je gasovod Turski tok, za šta je, kako je naveo, zainteresovana RS.

- OGLAS -

– Isto tako iskazali smo i spremnost da se na nekim drugim investicijama, kao što je željeznička pruga, izvrši modernizacija i eventualno izgradnja novih krakova – kazao je Dodik.

Tu je, dodaje, svakako i potreba da se očuva dobra politička saradnja, stabilnost i mir.

– Riječi gospodina Erdogana da treba izbjeći bilo kakav eventualni etnički sukob na ovim prostorima i graditi mir je svakako prihvatljiva za sve nas. Želimo da to činimo i da u tom pogledu nižemo uspjehe – naveo je Dodik.

Ističe da BiH ima svoje silne unutrašnje probleme i nije u poziciji da ih brzo rješava, kao što ih je Srbija riješila sa Turskom.

– Mi smo u ozbiljnom zaostatku vezano za operacionalizaciju projekata autoputa, ali i vjerujemo da bi moglo doći do formiranja Savjeta ministara koji bi operativno trebao da deblokira i ovu vrstu saradnje – naglasio je Dodik.

Sagovornici su se, kako je dodao, složili da iduće godine trilateralni sastanak bude održan u BiH, prenose Vijesti.ba.

– Ovo je dobar forum i dobar oblik saradnje i svakako ga pozdravljam – zaključio je Dodik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA