11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Belgijski oporavak od pandemije u tri faze

Belgijska premijerka Sophie Wilmes najavila je nakon sjednice Vijeća sigurnosti plan postepenog ukidanja blokade i mjera restrikcije.

Podsjećajući da će postepeno ublažavati mjere u cilju normalizacije stanja u zemlji, Wilmes je najavila da će nekim trgovinama biti dozvoljeno otvaranje u prvoj fazi, pod uslovom da se od 4. maja poštuju pravila socijalne distance.

Bit će dozvoljena vožnja bicikla i šetnja u grupi od najviše tri osobe s tim da se mora poštovati distanca. Bit će dozvoljena upotreba javnog prevoza uz obavezno korištenje maski.

- OGLAS -

Nakon 11. maja, bit će dozvoljeno otvaranje svih prodavaonica pod strogim uslovima. Trgovine poput frizera za koje je potreban bliski kontakt neće raditi.

Iako otvaranje barova, restorana i kafića još nije dozvoljeno, bit će dopuštene aktivnosti poput vjenčanja i sahrana pod određenim uslovima.

Škole se otvaraju od 18. maja s tim da u odjeljenju ne smije biti više od 10 učenika.

Ako situacija na terenu bude pogodna, očekuje se da se pređe i na treću fazu normalizacije nakon 8. juna. Tada je predviđeno otvaranje svih restorana, kafića i radnji.

Festivali i javna okupljanja bit će zabranjena do 31. augusta.

Normalizacija se planira postići i povećanjem broja testova i upotrebom maski.

Premijerka Wilmes je kazala i da postoji mogućnost odgađanja ovih datuma.
U Belgiji je moguće napustiti kuću u hitnim slučajevima ili otići na posao, radnju, apoteku, banku, poštu i benzinsku stanicu, dok su ostali izlazi zabranjeni.

U supermarketima, dok se primjenjuje mjera obaveznog rastojanja, osobi nije dozvoljeno da ostane unutra duže od 30 minuta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA