17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Bh. državljanke u kampovima čekaju odlazak u domovinu ili smrt!

Sestre Sinanović, Sabina i Azemina, koje su smještene u kampu Roj, koji je pod kontrolom kurdskih snaga, nadaju se povratku u Bosnu i Hercegovinu. U Siriju su otišle 2015. iz sarajevskog naselja Butmir.

Komšije s kojima smo jučer razgovarali, kažu da ih znaju po nadimcima Mina i Gaga te da su se u Siriji pridružile dvojici braće. Kažu i da su se tamo udale i dobile djecu.  

Pričaju i da njihova porodica pokušava stupi u kontakt s njima kako bi ih vratila kući, piše Dnevni Avaz.

- OGLAS -

Kurdski zarobljenici

Komšije nisu željele da im se spominju imena, ali tvrde da su djevojke vrbovane, jer su “preko noći otišle”. Pričaju i da su bile “djeca za primjer”.

– Mina i Gaga bile su povučene. Nadam se da će se vratiti. Bez obzira na to što su bile u Siriji, mi se ne bojimo njihovog povratka. Znamo o kakvim je osobama riječ – kažu komšije.

Kamp Roj, koji se, inače, nalazi u blizini grada Kamišlija, dom je i Almedine Mujčinović i njeno četvero djece. S njima su i Emina Sinanović, supruga Edina Muftića, te njihovo dvoje djece. U kampu je Edina Mulalić iz Bužima. Udovica je Inesa Midžića iz Bihaća, s kojim je 2013. otišla u Siriju nakon šerijatskog vjenčanja.

Uz njih su i Ćazima Hodžić sa četvero djece, Emina Kečo, Selma Sultanović, supruga Ajdina Blaževića, Muamera Mehmedagić i Adela Dolamić. Inače, Adelu Dolamić već godinama traži sestra Alema Dolamić. Kako je ranije ispričala za medije, Adelu je s osmogodišnjom kćerkom 2014. u Siriju odveo suprug Nermin Jahić.

Sumnja se da su s njima i Jusufina Bećirović i Džejla Fojnica, koje je u Siriju odveo Fikret Zukić sa suprugom Eminom i sinovima Edinom i Elvedinom te unucima Muhamedom Zukićem i Sejfulahom Jahjom Mujčinovićem.

Kurdske snage, osim ovog kampa, kontroliraju još pet kampova, Ein Isa, Mabruka, Arešeh, El-Hol i Nevroz.

Poznato je i da je u kampu El-Hol, koji se nalazi u blizini grada Hasake u sjeveroistočnoj Siriji, Ajša, supruga Muharema Dunića, i Zlata Šabić sa troje djece, koja su rođena 2007., 2008. i 2013. godine.

Šabić je iz Bužima, a u Siriju je otišla 11. septembra 2014. avionom iz Sarajeva do Istanbula. Put Sirije otišla je sa suprugom Nerminom.

U jednom od ovih kampova je Meliha Delić, koja ima jedno dijete, a supruga je Amira Selimovića. Spas iz zarobljeništva čekaju i Enesa Džinić i njeno dijete. Njen suprug je Salem Hasić.

Povratak čeka i Aida Kobić iz Zenice, koja je 2013. roditeljima SMS-om javila da se udala i da je u Siriji. Ona se, također, nedavno predala Kurdima, zajedno sa dvoje djece. Ista sudbina zadesila je i Melu Horić. U Siriju je otišla 22. juna 2013., zajedno sa suprugom Seidom Čolićem i sinom. Muž joj je poginuo u martu 2015.

 Veliko pitanje

Prebacivanje u BiH očekuju i Fata Fuško-Hodžić i njeno troje djece. Njen suprug je Dževad Hodžić iz Gornje Maoče. U Siriju su otišli 2015. godine.

U rat, tzv. džihad, sa devetero djece otišli su Amir i Emira Džinić iz Tešnja. Jedan sin se 2016. vratio u BiH. Priznao je krivicu zbog učestvovanja u terorističkim aktivnostima i pridruživanja paravojnim jedinicama, zbog čega je osuđen na kaznu od godinu.

Prema posljednjim informacijama naših izvora bliskih domaćim sigurnosnim agencijama, kurdskim snagama do sada se predalo najmanje 77 osoba iz BiH, od kojih je 19 muškaraca, boraca Islamske države (ISIL), 24 žene i čak 34 njihove djece.

Za tri militanta iz BiH zna se da su u zatvoru Malikija.

Inače, vlasti u BiH pokrenule su pitanje povratka bh. državljanja. No, ukoliko do toga ne dođe, veliko je pitanje šta će biti s ovim ženama i hoće li uopće preživjeti.

Dva militanta Ibro Ćufurović (1995) iz Velike Kladuše, koji je u Siriju otišao krajem 2013., i Armin Čurto (1997) iz Sarajeva trebali bi se do kraja marta vratiti u BiH 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA