12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Mašović: Oružane snage BiH ove godine očekuju mnogi izazovi

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu u četvrtak je održan okrugli sto s informativnim brifingom Zajedničkog štaba OSBiH s Asocijacijom vojnodiplomatskih predstavnika akreditiranih u Bosni i Hercegovini, u organizaciji ZŠ OSBiH.

Cilj tog skupa bio je informiranje vojnodiplomatskih predstavnika u BiH o najznačajnijim aktivnostima OSBiH tokom 2019. godine i planiranim aktivnostima u narednom periodu.

Domaćin skupa je bio načelnik ZŠOS BiH generalpukovnik Senad Mašović, kojem su, pored rezidentnih i nerezidentnih vojnodiplomatskih predstavnika u BiH, prisustvovali i zamjenici načelnika ZŠ OSBiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević te načelnici uprava ZŠ OSBiH.

- OGLAS -

U obraćanju učesnicima okruglog stola general Mašović je istakao ključne rezultate OSBiH postignute u 2019. godini.

Mašović je naglasio da Oružane snage Bosne i Hercegovine ove godine očekuju mnogi izazovi, od kojih je najvažniji uspostavljanje nove strukture, a u skladu sa Pregledom odbrane iz 2016. godine, kao i realizacija ostalih aktivnosti vezanih za povećanje stepena interoperabilnosti te približavanje Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama.

Istakao je da je krajnje vrijeme da Oružane snage, umjesto apstraktnog, dobiju razvojni budžet koji će stvoriti pretpostavke da se krene u proces modernizacije, čime bi se stvorili uslovi za dostizanje još boljih rezultata, ali i poboljšanje ukupnog života i rada, kao i boljeg statusa svih pripadnika OSBiH koji to svojim dosadašnjim radom, zalaganjem i profesionalizmom svakako zaslužuju.

Na kraju zaželio je uspješan rad u duhu partnerstva i otvorenosti, uz nadu da će taj brifing dati realnu sliku o tome koliko Oružane snage BiH doprinose miru i stabilnosti, kako u BiH tako i globalno. Naglasio je da i se dalje očekuje otvorena podrška i razumijevanje međunarodne zajednice u BiH, a samim tim i Asocijacije vojnodiplomatskih predstavnika u BiH.

Doajen Asocijacije VDP-a u BiH brigadir Žarko Henigman se zahvalio na organizaciji skupa te izrazio daljnju podršku razvoju OSBiH i BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, kao i nadu za nastavak uspješne saradnje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA