Nauka i Tehnologija
Japanci predstavili "robota maskotu" i najavili tehnološki najnaprednije Olimpijske igre dosad
#

Olimpijske igre prilika su da zemlja domaćin pokaže sva svoja tehnološka dostignuća. No kad su Olimpijske igre u Japanu, možete biti sigurni da će izgledati kao da ste zakoračili u budućnost.

Iako je do Olimpijskih igara u Tokiju ostalo još godinu dana, Japanci se uvelike pripremaju za dolazak milijuna ljudi iz cijelog svijeta. Tako će posjetitelje na svakom uglu dočekivati volonteri – i ljudski i oni robotski.

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju predstavili su "robota maskotu" koji bi djeci trebao omogućiti uživanje u određenim aspektima Igara, čak i ako nisu u Japanu. Robot koji komunicira s djecom koristi umjetnu inteligenciju kako bi prepoznao dječja pitanja o Olimpijskim igrama, sportu i Japanu podsjeća na dobro poznate likove iz anime crtanih filmova.

Osim toga, Toyota, koja je jedan od glavnih partnera Olimpijskih igara, već je predstavila prototipove minijaturnih automobila na daljinsko upravljanje koji će sakupljati koplja i kladiva na natjecanjima.

Minijaturno vozilo nazvano "e-Palette", veličine dječjeg automobila, može voziti brzinom od 20 kilometara na sat i nije mu potreban vozač. Točnije, za sigurno kretanje po borilištu, brinu se tri kamere i jedan lidar koji mu omogućavaju pregled okoline.

Već je ranije najavljeno kako će Toyota tijekom Olimpijskih igara predstaviti cijelu paletu naprednih tehnoloških rješenja – od autobusa koje pokreću baterije do autonomnih taksija.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.