Nauka i Tehnologija
Kako prepoznati toksično prijateljstvo? Važno je da prepoznamo kada prijateljstvo postaje toksično, kako bismo znali da na pravi način odreagujemo.
#

Da li ste se ikad vratili sa kafe sa prijateljicom i osjetili da nemate energije, kao da je vaša želja za životom isisana? I to se nije dogodilo samo jednom, već kad god ste zajedno? Žao nam je, ali imate toksičnu prijateljicu.

Da li ste primetili da vaša prijateljica često ogovara druge ljude, pa se zapitate šta govori o vama kada niste tu? Ovo je još jedna crvena zastavica. Prijateljstva treba da budu zabavna mjesta na kojima se osjećate sigurnim. Prijatelj treba da bude vaš oslonac, rame za plakanje i jedna od najboljih osoba koju poznajete. 

Stalno pričamo o crvenim zastavicama u vezi, ali šta je sa prijateljstvima? I njihov kvalitet je izuzetno važan za kvalitet života. Zato je i važno da prepoznamo kada prijateljstvo postaje toksično, kako bismo znali da na pravi način odreagujemo. Ovo su pojedini znaci da je vaše prijateljstvo postalo toksično.

Ne dobijate podršku 

Vaš prijatelj sa vama treba da slavi vaše uspjehe, da vas podržava u životnim odlukama, ili da vas upozori ako smatra da su te odluke iz određenog razloga loše.

Prijatelji su tu da se međusobno podržavaju i daju jedan drugome vjetar u leđa. No, ako primećujete da se vaš prijatelj ne raduje vašim pobjedama, da vam čak i djeluje da zavidi ili ima zajedljiv komentar, to je prilično jasan znak da u vašem prijateljstvu nije sve savršeno.

Osjećate se iscrpljeno nakon viđanja

Prijateljstvo treba da vas puni pozitivnom energijom, a ne da nakon razgovora osjećate da više nemate energije ni za šta. Možete se osjećati prazno zato što prijateljica toliko priča da ne možete doći do riječi, samo se žali, ili vam je, jednostavno, postala dosadna.

Koji god da je slučaj, to je znak da nešto nije u redu sa vašim prijateljstvom i da je postalo toksično. Možete se udaljiti ako vam toliko ne prija ili popričati sa vašom drugaricom o tome šta vam ne odgovara.

Fizičko i emotivno zlostavljanje

Kao i u romantičnim vezama, i u prijateljstvu postoji zlostavljanje. Emotivno zlostavljanje može biti toliko suptilno da ga ne možete ni prepoznati, niti ste svjesni da ste izmanipulisani. Ako vas vaš prijatelj isuviše kritikuje, ljubomoran je, pokušava da vas kontroliše, emotivno je nestabilan da više ne znate kako da razgovarate sa njim – to više nije zdravo prijateljstvo. 

Isto važi i za fizičko zlostavljanje – jedan šamar, udarac, grub pokret je sasvim dovoljan razlog da više uopšte ne želite da vidite tu osobu.

Stalno pričaju o sebi

Ništa ne zamara toliko nego kad se nađete sa prijateljem, a on priča o svojim problemima i ne pomisli da vas priupita kako ste vi. Vječito se žali na nešto, bilo da je u pitanju posao, partner ili treći problem. Ponaša se kao da su njegovi problemi najveći na svijetu i ne pokazuje ni najmanje interesovanje za vaš život.

Nažalost, ta osoba nije vaš prijatelj, već ona koja vas iskorištava kako bi se emotivno ispraznila i prebacila svu tu negativnu emotivnu energiju na vas, piše "Wannabe"

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.