Nauka i Tehnologija
Korak naprijed
Konferencija "Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva" Digitalizacija kao generator razvoja domaće privrede i poboljšanja investicione klime.
#

Ove godine obilježavamo 15 godina od usvajanja prve Politike razvoja informacionog društva  u našoj zemlji te 25 godina od uspostave Interneta u BiH i otvaranja državnog domena .ba.

Konferencija “Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva” bit će održana od 18. do 20. marta u Sarajevu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i izvršenjem  kompanije GlobalGPS BH d.o.o, kao izvršnog organa Programa. Cilj je upoznavanje bh. društva s pojmom digitalizacije kao generatorom razvoja domaće privrede i stvaranjem boljeg okruženja za investicije i otvaranje prostora investicijama u nove visoko tehnološke projekte

“Odlučili smo organizirati konferenciju u godini u kojoj obilježavamo 15 godina od usvajanja prve politike razvoja informacionog društva BiH,  te 25 godina od uspostave Interneta i otvaranja .ba domena. Ovo je idealna prilika za našu zemlju da konačno pristupi procesu digitalizacije, usvoji i primijeni najbolje praske i internacionalne standarde s ciljem ekonomskog razvoja u kontekstu približavanja članstvu Evropskoj uniji. Digitalizacija ima brojne prednosti za cjelokupno bh. društvo, a najveći potencijal ogleda se u privlačenju stranih investicija i otvaranju novih radnih mjesta,”poručio je Haris Hadžialić, generalni direktor GlobalGPS BH d.o.o.

U trodnevnom radu konferencije učestvovat će domaći, regionalni i internacionalni eksperti, članovi akademske zajednice, predstavnici poslovne zajednice, predstavnici asocijacija  koje okupljaju mala i srednja preduzeća, predstavnici internacionalnih institucija u BiH i diplomatskih predstavništava. Svi će dati svoj doprinos u razmjeni iskustava i stvaranju preduvjeta za realizaciju ideje o digitalizaciji društva u cjelini.

“Uvođenjem digitalizacije, BiH bi bila u mogućnosti da zaposli između 5.000 i 6.000 mladih ljudi čime bi se spriječio njihov odlazak iz zemlje, što je jedan od gorućih problema današnjice. Stoga je ključno da donosioci odluka i vlasti prepoznaju potrebu pokretanja procesa digitalizacije u BiH. Jedan od važnih čimbenika ovog procesa je privlačenje stranih investicija i povećanje digitalne konkurentnosti bh izvoznika,” istakao je Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Digitalizacijom društva uveli bismo tehnologije i alate u rad svih preduzeća i institucija, što bi našu zemlju značajno pomjerilo sa začelja ljestvica ove oblasti. Primjena  informaciono komunikacionih tehnologija u svim segmentima društva može osigurati jačanje konkurentnosti, povećanje efikasnosti i produktivnosti, lakši pristup informacijama i bazi podataka te efikasnije pružanje javnih usluga čime se podstiče razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.