-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Švicarska uvela karantin u dva hotela u St Moritzu

Istočni švicarski kanton Grisons naredio je svima da nose maske u mjestu od 2.500 mještana koje se ponosi činjenicom da je kolijevka savremenih zimskih sportova. Masovna testiranja mještana obavit će se u utorak. Škole i vrtići su zatvoreni.

– Desetak zaraženih trenutno boravi u dva hotela. Kako bi zaštitila zdravlje stanovništva i gostiju, zdravstvena služba uvela je karantin u dva hotela i naredila je korona testove za njihove službenike i goste – navodi kantonalna vlada u saopćenju.

Kantonalne vlasti odbile su imenovati hotele i saopćile su kako pretpostavljaju da su stranci među gostima, ali nisu objavile njihovu nacionalnost.

- OGLAS -

Kanton je također saopćio da je zdravstvena služba identifikovala mutaciju virusa N501Y, koja je prvi put prijavljena u Britaniji i u Južnoj Africi.

Iako je zatvorila restorane, barove, kina i centre za rekreaciju kako bi usporila širenje zaraze, Švicarska je ostavila ski liftove otvorenim sve dok se u njima poštuju mjere poput obaveznog nošenja maski za lice kako bi zaštitila javno zdravstvo. Skijališta u St Moritzu također su otvorena, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA