Tehnologija
Najbolji ”budget” gamerski kontroleri koje danas možete kupiti na tržištu! Nekoć davno, svijetom su vladale konzole. Računala, iako su se i tada koristila za igranje igara, većim dijelom bila su u sjeni zbog konzola.
# pcchip.hr

Nekoć davno, svijetom su vladale konzole. Računala, iako su se i tada koristila za igranje igara, većim dijelom bila su u sjeni zbog konzola. Ko barem nije čuo za Nintendo, Super Nintendo ili Playstation (onaj stari, PSOne)? No danas su stvari drugačije. Danas su Windows računala jako zastupljene igraće platforme i sve veći broj igara, osim za konzole, izlaze i za računala.

No što se dogodi ako ste vi kao igrač na računalu, zaljubljenik u ono klasično iskustvo igranja kontrolerom? Ili na primjer, kupite neku igru koja se puno bolje igra kontrolerom nego tipkovnicom i mišem (kao što je nova Fifa ili PES)? U takvim situacijama trebat će vam nekakav kontroler.

Što je kontroler bolji (i najčešće skuplji), to je iskustvo igranja s njime bolje. No mora li neki kontroler nužno koštati 80, 90 ili 100 eura kako bi neki prosječan igrač mogao uživati u svojoj omiljenoj igri? Ne mora. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o trenutno najboljim kontrolerima koje danas možete kupiti na tržištu, a za koje nećete morati izdvojiti cijelo jedno malo bogatstvo.

pcchip.hr / 

Logitech F310
Prvo mjesto (ne nužno i po kvaliteti) na našem popisu zauzima jedan od kontrolera kojeg je osmislila tvrtka Logitech.

Logitech je već jako dugi niz godina prisutan na tržištu kao jedan od vrlo uspješnih proizvođača gamerskih kontrolera. Gamepadi su im oduvijek bili poznati kao lijepo osmišljeni i oblikovani, vrlo izdržljivi i dobrih performansi. Da stvar bude bolja, Logitech je jedna od tvrtki proizvođača koja je poznata po tome što proizvode i prodaju kontrolere koji se mogu pronaći po nižoj cijeni. Logitech F310 je jedan od takvih.

Radi se o kontroleru koji je cjenovno vrlo pristupačan (možete ga kupiti po cijeni od oko 15 američkih dolara) i koji svojim izgledom podsjeća na Xbox-ov kontroler i Playstationov Dual Shock 4. Svaka od deset tipki može se namjestiti na način kako vi to želite. Profili igrača također se vrlo lako mogu namjestiti onako kako igrač to poželi. Logitech F310 odličan je izbor za sve one gamere koji traže cjenovno pristupačno, a ipak proizvod provjerene kvalitete.

pcchip.hr / 

SteelSeries Stratus Bluetooth Gaming Controller
Ako pak tražite nešto drugačije, nešto što biste mogli igrati i na Windows računalu i na pametnim telefonima, onda bi vas SteelSeries Stratus Bluetooth Gaming Controller mogao obradovati. Radi se o jednom jako kvalitetnom kontroleru koji funkcionira zajedno sa Microsoftovim DirectX programom i koji samim time odlično funkcionira sa svim igrama koje danas možete igrati koristeći se gamepadom.

SteelSeries Stratus Bluetooth Gaming Controller se također može pohvaliti i sa vrlo udobnim i ergonomskim dizajnom. Uz to, gamepad je vrlo izdržljiv, a njegove baterije navodno će vam omogućiti neprestano igranje igara do 40 sati, što je kako god gledali, vrlo impresivno. Dvije gljive koje se nalaze na kontroleru dat će dodatni naglasak na klasičnom iskustvu igranja. Sve u svemu, vrlo dobro i povoljno rješenje za sve one koji traže cjenovno pristupačno, bežično i udobno za višesatno korištenje.

pcchip.hr / 

GameSir T4 PC Game Controller
GameSir T4 PC Game Controller kontroler je koji je osmišljen samo za korisnike Windows računala. Zbog svoje vrlo pristupačne cijene i dosta dobre kvalitete, radi se o kontroleru koji je vrlo popularan među igraćom publikom.

Ono zbog čega se definitivno može preporučiti ovaj gamepad jest zbog njegovog ergonomskog dizajna, naglaska na LED osvjetljenjima, vrlo responzivnim tipkama i Bluetooth mogućnostima. GameSir T4 PC Game Controller još je jedan od bežičnih rješenja i kao takav bit će idealan za sve one gamere koji traže bežični gamepad s izdržljivom baterijom (traje do 5 sati) i različitim, dodatnim mogućnostima (od kojih je jedna i vibracijski motori koji se nalaze u gljivama).

pcchip.hr / 

Speedlink Strike NX gamepad
Speedlink Strike NX žični je kontroler za Windows računala pristupačne cijene (košta nešto više od 30 KM). Radi se o gamepadu koji je ponajviše osmišljen za igranje sportskih simulacija, što znači da će vam ovaj gamepad itekako poslužiti ako ste kupili PES 2020 ili novu Fifa-u, a ne želite izdvajati još novca za neki bolji kontroler.

Solidnog dizajna, solidno čvrste izrade, Speedlink Strike NX vas neće izdati ni ako vam se dogodi da vam kontroler slučajno (ili namjerno) tresne o pod. Dva motora koji su zaslužni za vibraciju solidno će se potruditi da vam dočaraju sve ono što trebate osjetiti dok igrate svoje omiljene igraće naslove.

Jedini veći prigovor može se uložiti na stražnje dvije tipke (na takozvane ”triggere” ili okidače) koji su malo pregrubi na dodir. Osim toga, Speedlink Strike NX sve u svemu je dobro rješenje ako tražite cjenovno pristupačan, žični gamepad.

pcchip.hr / 

Logitech F710
Još jedan vrlo dobar kontroler osmišljen od strane provjereno kvalitetnog proizvođača tehnoloških gadgeta je Logitech F710. Radi se u biti o poboljšanoj verziji Logitech F310 gamepada, što znači da ovaj model ima dodatne mogućnosti, kao što su bežična podrška, motori za vibraciju te izdržljiviji dizajn zbog kojeg vam kontroler neće pretrpjeti nikakva oštećenja, čak i ako ga ”slučajno” udarite o neki tvrdi predmet (što se zna dogoditi, pogotovo nakon rundi PES 2020 protiv neumornog i nepobjedivog računala na Superstar težini).

Zašto F710? Iako je skuplji od F310-ice (može ga se nabaviti po cijeni od oko 50 američkih dolara) radi se i dalje o cjenovno pristupačnom kontroleru koji nudi mnoge stvari i mogućnosti koje F310 nema. Sve u svemu, radi se o jednom jako dobrom gamepadu s mnogostrukim mogućnostima, odličnog dizajna, ali i dalje vrlo prihvatljive cijene.

  / 

Playstation Dual Shock 4 gamepad
Playstationov Dual Shock 4 gamepad zapravo je bežični (sa žičnim USB mogućnostima spajanja) gamepad za Playstation 4 konzolu, no bez obzira na to u potpunosti je kompatibilan sa Windows 10 sustavom. Za oko 46 američkih dolara koliko ovaj gamepad košta, dobit ćete gamepad vrhunske izdržljivosti, gamepad koji jako dobro leži u rukama, malene mase, kompatibilan sa Bluetooth povezivošću i velikih mogućnosti dodatnog namještanja kontrola.

Jedini minus je taj da on nije tehnički podržan za Windows 10, što znači da za ovaj gamepad ne postoje Sonyjevi driveri. No to se vrlo lako i brzo da riješiti jako dobrim driverima trećih strana koji će vam omogućiti da Dual Shock 4 kontroler koristite bez ikakvih problema sa Windows računalima i da uživate u svakoj igri koju budete željeli zaigrati.

 (pcchip.hr)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.