Nauka i Tehnologija
Nije samo Telegram: Na ove se aplikacije Ukrajinci oslanjaju u ratu Dok se Ukrajina suočava s vojnom invazijom, Ukrajinci se oslanjaju na ove vitalne Android i iOS aplikcije kako bi ostali informirani i povezani
#

U vrijeme krize naši telefoni mogu postati naši spastelji, što se i te kako može vidjeti u slučaju ruskog napada na Ukrajinu gdje Ukrajinci koriste tehnologiju kako bi uzvratili udarac. Od pravovremenog upozorenja o zračnim napadima do enkriptiranih poruka, Ukrajinci se oslanjaju na razne aplikacije kako bi preživjeli i snašli se u zemlji zahvaćenoj ratom.

Ovo su neke od aplikacija za Android i iOS koje su Ukrajincima pomogli pri informiranju i povezivanju tijekom ruske agresije.

Signal

  / 

Ukrajinci razumiju da je sigurna komunikacija od ključne važnosti. Ovo je razlog zašto je Signal u Ukrajini zabilježio preko 700.000 preuzimanja od 24. veljače do 20. travnja ove godine - povećanje od preko 1075 posto u odnosu na prošli mjesec.

Aplikacija dozvoljava enkripciju na obje strane, što poruke osigurava od znatiželjnih pogleda. Uz pomoć Signala moguće je slati i primati tekstualne poruke, fotografije, videe, dokumente i sve što biste inače slali u sklopu poruke. Svaki korisnik ima jedinstveni identifikacijski kod, što znači da uz enkripciju samo oni koji vide vaš ID mogu vidjeti vaš sadržaj. Također možete narediti automatsko brisanje poruka, što znači da nestaju nakon određenog razdoblja.

Air Alert

Air Alert Ukrajincima pruža kritične informacije o uzbunama. Čak i kad je telefon utišan, aplikacija će emitirati glasnu zvučnu uzbunu u slučaju zračnog napada, napada kemijskim oružjem i tako dalje.

Iako su sirene uvijek korisne, one se ne čuju u izoliranim područjima, što znači da Air Alert može poslužiti kao jako dobra alternativa. Sve što je potrebno napraviti je preuzeti aplikaciju i odrediti korisnikovu lokaciju.

 - Nije samo Telegram: Na ove se aplikacije Ukrajinci oslanjaju u ratu

Diya

Diya je službena aplikacija Ministarstva digitalnog razvoja uz pomoć koje mogu pristupiti važnim dokumentima poput putovnica, Covid-19 certifikata ili vozačkih dozvola. Ubrzo nakon početka sukoba, piše Makeuseof, Ministarstvo digitalnog razvoja u Ukrajini građane je obavjestilo da bi aplikacija mogla imati poteškoća s radom.

Diya je postala ključnim alatom od trena kad više nisu mogli pristupiti svojim dokumentima, a od nedavno je dobila i značajku eDocument pomoću kojeg Ukrajinci mogu stvoriti privremenu ispravu.

Telegram

Telegram je samo tijekom ožujka 2022. preuzet preko milijun puta, a narod Ukrajine koristi ga za vijesti i komunikaciju tijekom rata. Javni kanal UkraineNOW ima preko milijun korisnika, a platformu koristi čak i vlada koja s narodom komunicira putem posvećenih kanala.

Aplikacija dozvoljava enkriptirano dopisivanje i postavljanje kanala sa beskonačnim brojem korisnika. Lokalci aplikaciju koriste za vijesti i uzbune, kao i razmjenu slika, videa i novosti vezanih uz događanja na ulicama.

Starlink

Ukrajinska je komunikacijska infrastruktura u raspadu od samog početka rata, što znači da su nestašice interneta u Ukrajini bile relativno česte - sve do dolaska Muskovog satelitskog interneta Starlink koji je Ukrajincima vratio pristup internetu. Procjene tvrde da je aplikaciju Starlink u Ukrajini preuzelo 100.000 uređaja. Pomoću nje se korisnik može spojiti na bežičnu i sigurnu internetsku vezu sa tisućama SpaceX satelita smještenih u nižu Zemljinu orbitu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.