12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Kremlj ‘odlučno odbacuje’ optužbe UN-a o ratnim zločinima Rusije u Siriji

– Odlučno odbacujemo te optužbe. Očigledno je da jedna komisija ne može imati pouzdanu informaciju o tome šta se dešava na terenu – izjavio je portparol Kremlja  Dmitrij Peskov.         

– Izvještaj koji je u ponedjeljak objavila komisija UN-a ustanovio je da je Rusija – glavni saveznik sirijske vlade u borbi protiv pobunjenika i militanata – izvela zračne udare po popularnoj pijaci i logoru za raseljene osobe u kojima su ubijeni deseci  civila u julu i augustu.         

– U oba incidenta rusko zrakoplovstvo nije naredilo napade na konkretne vojne ciljeve, što predstavlja ratni zločin neselektivnih napada na civilne oblasti – navodi  se u izvještaju.

- OGLAS -

Peskov je kazao da izvještaj nije uzeo u obzir napade militantnih grupa, što znači da su zaključci komisije u najmanju ruku jednostrani.

– Mi se apsolutno ne slažemo s tim izjavama – kazao je.

U izvještaju UN-a optužuje se Rusija za zračni udar u u gradu Maarat al-Numan 22. jula kada su ubijena najmanje 43 civila. Dvije stambene zgrade i 25 prodavnica je uništeno nakon što su barem dva ruska aviona napustila zrakoplovnu bazu Hmeimim i kružila su nad tom regijom, navode UN.

–  Mi imamo razumne osnove za vjerovati da su to bili ruski avioni s ruskim pilotima – izjavio je član komisije UN-a Hanny Megally.

Jučerašnji izvještaj pokriva period od 9. jula 2019. do sredine januara 2020. godine.

Od decembra prošle godine oko milion ljudi raseljeno je iz sirijske sjeverozpadne regije Idlib nakon eskalacije borbi, u onome što UN navode da je možda i najteža humanitarna kriza u devet godina rata.

Rusko ministarstvo odbrane navodi da su saopćenja Turske i zapadnih zemalja po pitanju priliva izbjeglica i humanitarne krize u regiji neutemeljena, javila je ruska novinska agencija Interfax, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA