12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

USK: Čekaju se uputstva o daljem postupanju s građanima koji se vraćaju u BiH

 Članovi Kantonalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) naglasili su da i dalje čekaju detaljna uputstva o postupanju s bh. državljanima, koji se ovih dana vraćaju iz inostranstva.

– Hitno su nam potrebna dalja uputstva Federalne uprave civilne zaštite, s obzirom da ništa nije konačno definisano. Zaista se nadamo da ćemo dobiti konačnu odluku već u toku dana, jer očekujemo pojačan povratak naših građana iz inostranstva. Moramo znati hoćemo li te ljude smjestiti u šatore na graničnim prijelazima, kantonalnom karantenu ili će im biti određena obavezna kućna samoizolacija. Jednostavno, moraju se definisati obaveze, nadležnosti, kapaciteti, angažman potrebnog broja ljudi i financijski aspekti kompletne situacije – rekao je kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Rečeno je i kako je 17 građana USK-a, koji su se u četvrtak vratili iz Austrije, trenutno smješteno u kantonalnom karantenu u Cazinu.

- OGLAS -

– Oni su za sada u pripremljenom prostoru za prinudnu izolaciju u sportskoj dvorani cazinske Medrese, gdje su im osigurane sve životne neophodnosti. Ostalih tridesetak osoba iz drugih dijelova naše države također su prošli ljekarske preglede, te su transportovani u karantene u mjestima svog prebivališta.  Ono što nam skoro svima u Federaciji BiH predstavlja problem, jeste što ne znamo trebamo li tako postupati i dalje, odnosno kako to sve onda organizirati – rekla je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

Danas su potvrđeni i negativni rezultati testiranja na koronavirus sva 33 uzorka iz tog kantona, koji su u referentnu laboratoriju u Sarajevu poslani u četvratk. U Kantonalnoj bolnici u Bihaću trenutno je smješteno osam pacijenata pozitivnih na koronavirus.

– U izolatoriju Odjela za infektivne bolesti hospitalizirano je šest pacijenata, dok su dvije osobe prebačene na intenzivnu njegu. Moram odmah naglasiti da su tamo zbog intenzivnog praćenja i da nisu na respiratorima – kazao je direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Hajrudin Havić.

Najavljeno je i kako bi u toku dana trebali stići monitori za praćenje kliničke slike pacijenata, koju je za bihaćku bolnicu osigurao bh. košarkaški reprezentativac Džanan Musa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA