Nauka i Tehnologija
Pogledajte kako izgleda ženski lik u Football Manageru 2019 Je li ženskom liku u ovoj videoigri posvećena dovoljna pažnja?
#

Odlučite li u novu sezonu u Football Manageru 2019 krenuti s menadžericom umjesto menadžera, mogli biste imati noćne more. Naime, zadani ženski lik u igri je toliko loše napravljen da izgleda kao da je ispao iz horor igre, a ne fudbalske simulacije.

- Priznajemo, kreiranje menadžera već odrađujemo poprilično generički, nestrpljivi zbog vođenja omiljenog niželigaškog kluba do fudbalskih visina. Međutim, jedan korisnik Twittera je generirao zadanu menadžericu i iznenadio se rezultatima, a svoje otkriće podijelio sa ostatkom svijeta. Riječi su suvišne. Ne možemo reći da menadžer izgleda nešto vrhunski, ali barem liči na prosječnog muškarca u stvarnom životu, za razliku od menadžerice, čija je koža bijela, obrve nepostojane, a za frizuru ni sami ne znamo šta bismo napisali.

 

Posljednjih se godina podosta razgovara o ženskim likovima u videoigrama. Razlog je dugogodišnja hiperseksualizacija i objektivizacija tih likova u raznim igrama koji su dugo u mnogim naslovima bili samo sporedni seksualni objekti. Međutim, rijetko se u raspravi tog tipa spominjao Football Manager. Sada je očito da je ženskom liku u igri posvećeno mnogo manje pažnje. Inače, u FM-u 2019 u klub možete dovesti i žene kao pomoćno osoblje, poput fizioterapeuta.

Ipak, stvari se polako mijenjaju. Brojni developeri i izdavači postali su osjetljiviji na ženske likove, koji se danas sve češće u igrama pojavljuju u različitim oblicima i s različitim karakterima. Nisu više samo savršeno građene žene s oskudnim odijelom. Dobar primjer je i Overwatch u kome su ženski likovi pojavljuju u najrazličitijim ulogama, oblicima i karakterima.
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.