Nauka i Tehnologija
Postoji li izravna veza između muzike i zdravlja? (VIDEO) Postoji li izravna veza između muzike i zdravlja? Iskustveno, svi će reći da mora postojati jer slušanje muzike opušta čovjeka, baš kao što ga ples podiže kroz fizičku aktivnost.
#
Postoji li izravna veza između muzike i zdravlja? Iskustveno, svi će reći da mora postojati jer slušanje muzike opušta čovjeka, baš kao što ga ples podiže kroz fizičku aktivnost.
 
No, ima li tu i nečeg više osim indirektnih intuitivnih veza? I je li moguće muziku koristiti kao medicinu? Upravo to se zapitao pijanist Josip Meixner razvijajući koncept "Piano medicine".
 
Koncept terapeutske muzike nije nov jer je muzika frekvencija i rezonancija, baš kao i naše tijelo.
 
 
Iako za razliku od mnogih sličnih pokušaja koji su se uzdali u to da će muzika sama po sebi nešto napraviti, Josip Meixner to je područje počeo proučavati na temelju naučnih radova koji su izmjerili neke tačno određene učinke muzike na čovjeka.
 
Na temelju tih podataka komponovao je muziku tačno određenih osobina, istinski medicinsku muziku čija je primarna funkcija liječenje, a ne zabava kroz slušanje.
 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.