Nauka i Tehnologija
Prodaje se divovski krompir od 10 metara i cijenom od 920.000 dolara Okružen klupama za izlet, Veliki krompir u glavnoj ulici Robertsona u Australiji, ponovno se našao na tržištu za 920.000 dolara

 

Prodavači Heather i Neil Tait kupili su 2000 kvadratnih metara zemljišta 2014. godine za 450.000 dolara kako bi proširili svoj supermarket, koji se sada također prodaje za 1,2 miliona dolara.

Ovaj Veliki krompir visok je 10 m i širok 4 m. Autobusi s turistima ovdje se redovito zaustavljaju, a posjetitelji prave selfije pokraj krompira.

Napravljen je po uzoru na Sebago vrstu krompira, a sagradio ga je 1970-ih godina uzgajivač krumpira Jim Mauger, na čijem imanju je sniman poznati film Babe. Ovaj predio bogat je crvenom zemljom, što je idealno za uzgoj krumpira, pa je ovdje tokom 1960-ih bilo 100 uzgajivača.

Veliki krompir pridružio se trendu koji broji 140 velikih stvari širom Australije, uključujući Veliku bananu u Coffs Harbouru.

Taitovi priznaju da ovaj krumpir među najružnijim velikim stvarima, a agent  Steve Myers, koji ih popisuje, predlaže da bi krumpir mogli srušiti ili ga premjestiti iza velikog merino ovna koji se nalazi u Goulburnu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.