5.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Zenički književnik Adnadin Jašarević dobitnik crnogorske nagrade ‘Zlatni zmaj’

Zenički književnik Adnadin Jašarević te Italijan Francesko Verso dobitnici su ovogodišnje nagrade “Zlatni zmaj” koju dodjeljuje Međunarodni festival fantastične književnosti “Refesticion” iz Bijelog Polja za doprinos u razvoju i promociji te vrste književnosti.

Jašarević je dobio nagradu za regionalnu, a Verso za međunarodnu saradnju. Nagrada je zeničkom književniku u subotu uručena u Bijelom Polju (Crna Gora).

– Naravno da sam sretan zbog nagrade, ali sam se malo i neugodno osjećao na ceremoniji dodjele, jer ovo je u jednu ruku i nagrada za životno djelo. Shvatio sam da sam ostario, da je iza mene 30 godina rada, ali isplatio se dugogodišnji rad na promoviranju bh. kulture i fantastične književnosti. Ljudi su to prepoznali i baš mene nagradili, što mi je posebna čast pogotovo kada se vidi lista dosadašnjih dobitnika ove nagrade – kazao je Jašarević za Fenu.

- OGLAS -

Podsjetio je da su dosadašnji dobitnici ove nagrade Zoran Živković i Filip David iz Beograda, Milenko Ratković iz Bara te crnogorski utemeljitelj fantastične proze Slobodan Vukanović iz Podgorice.

Jašarević je bivši televizijski novinar te dugogodišnji i aktuelni direktor Muzeja Grada Zenica, a osnivač je i urednik i prvog bh. SF&F magazina “Prometej”. Osnivač je i organizator Festivala “Tragovima bosanskog kraljevstva” te urednik i istoimene edicije regionalnih zbirki kratke fantastične priče, a autor je i prvog bh. romana epske fantastike “Nedovršeni svijet” te prve zbirke fantastičnih priča o Kulinu banu “U dvorani ogledala”.

Njegove se priče redovno objavljuju u hrvatskim, srpskim te crnogorskim zbirkama fantastične proze, a objavio je i dvije knjige u inozemstvu, “Društvo tragača” (“Zoro”, Zagreb) i “Družba stvarnih sjena” (“Refesticion”, Bijelo Polje).

Dobitnik je deset regionalnih, državnih i federalnih nagrada za knjige fantastične postmoderne proze.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA