Nauka i Tehnologija
Robot koji je pomagao u spašavanju Notre Dama
#

Pariški vatrogasci su se suočili s ogromnim zadatkom u pokušaju da zaustave požar u Notre Damu koji je spalio krov i uništio toranj. Vatra je uništila neprocenjive dijelove katedrale, ali vatrogasci su uspjeli da spasu većinu dragocijenosti unutra.

Takođe su spriječili da vatra ne ošteti cijelu strukturu, a u toj akciji, kao pomoć, razmjestili su robota na daljinsko upravljanje nazvanog Colossus.

Robota, koji je težak oko 499 kg, proizvela je francuska tehnološka kompanija, Shark Robotics. Za vatrogasce bi bilo veoma opasno da uđu u Notre Dame sa teškom opremom dok je krov gorio i dijelovi padali oko njih.

Tu im je pomogao Colossus koji je napravljen da izdrži ekstremne uslove dok koristi crijevo i nosi teške alate. Njime može da se upravlja sa udaljenosti od skoro 305 metara i budući da ima modularni dizajn, može da se konfiguriše u zavisnosti od zahtjeva posla.

Sam robot je dugačak 1,6 metara, širok 0,7 metara i visok nešto manje od 0,7 metara. Vodootporan je, otporan na vatru i radi na dva elektromotora koji su podržani sa šest litijum-jonskih baterija.

Robot može samo da dostigne brzinu od 3,5 km/h, ali je sasvim sposoban da se penje preko prepreka i može da nosi više od 544 kg tereta.

Dobra vijest je da nije bilo nastradalih u ovom incidentu, čak i kada je oko 400 vatrogasaca učestvovalo u operaciji kontrole požara, pored mnogih drugih radnika hitne pomoći.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.