Nauka i Tehnologija
Rusi i Japanci prave robota koji će raditi na Mjesecu Ruska kompanija Android Tehnolodži i japanski startap GITAI planiraju da naprave robota koji će funkcionisati na površini mjeseca, rekao je izvršni direktor ruske kompanije Jevgeni Dudorov za TAS S.
#

"Kolege iz Japana razmišljaju otprilike u istom pravcu kao i mi, posmatrajući korak po korak dizajn robotskih sistema za istraživanje bliskog i dalekog svemira. I jedni i drugi identifikujemo Mjesec, odnosno robotske sisteme koji bi mogli da funkcionišu i obavljaju zadatke na Mjesecu kao naš osnovni cilj", rekao je on.

Prema Dudorovu, GITAI se specijalizovao za antropomorfne robote i koristi kontrolere slične onima koje je razvila Android Tehnolodži. Uređaj omogućava upravljanje robotima u režimu za avatar, tokom kojeg bi oponašao radnje ljudskog kontrolera da bi izveo određene manipulacije.

Preliminarni dogovor o saradnji postignut je kada su japanski predstavnici kompanije posetili Rusiju ove nedjelje.

"Potpisaćemo sporazum o saradnji. Kasnije ćemo napraviti zajedničku strukturu planova za 2020, 2021. i druge godine ", rekao je Dudorov i dodao da će dogovor uskoro biti potpisan.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.