20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Sutra glasanje o Brexitu: May ima sve manje podrške u parlamentu

Britanska premijerka Theresa May suočava se s novim poniženjem nakon što su dvije velike euroskeptične frakcije u parlamentu upozorile da će glasati protiv njenog dogovora o razvodu jer nije uspjela dobiti ustupke Evropske unije.

Samo 18 dana prije nego što bi Velika Britanija trebala napustiti EU 29. marta, Mej nastoji – do sada bez uspjeha – u posljednji tren osigurati promjene dogovora o napuštanju bloka prije glasanja parlamenta u utorak o tome hoće li odobriti dogovor.

Bude li dogovor, koji je odbačen u januaru, odbijen ponovo, zastupnici će glasati u srijedu o napuštanju EU bez dogovora 29. marta, a odbiju li to, glasat će u četvrtak o odgađanju Brexita.

- OGLAS -

Evropski zvaničnici rekli su da u pregovorima tokom vikenda nije bilo napretka i izrazili nezadovoljstvo pokušajima Mej da osigura ustupke samo nekoliko sedmica prije britanskog izlaza iz Unije.

– Mej je još dublje satjerana u ćošak, drugo važno glasanje bit će u petak, no čini se da to neće biti posljednje važno glasanje o tome – rekao je jedan zvaničnik Evropske unije, prenosi Dnevni Avaz.

Britanska kriza u vezi sa članstvom u EU približava se kraju s neobično mnogo opcija, uključujući odgodu, dogovor u posljednji tren, Brexit bez dogovora, prijevremene izbore ili, čak, novi referendum.

Zasad je nejasno kakav će biti ishod, no mnogi diplomati i investitori kažu da će Brexit definirati napredak Velike Britanije za naraštaje koji dolaze.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA