Tehnologija
Šef Googla pred Kongresom: Zašto se pri pretrazi riječi idiot, prikazuje Donald Trump? Šef Googlea Sundar Pichai, proveo je oko 3 i pol sata, odgovarajući na pitanja oko privatnosti, Googleovih planova vezanih uz pokretanje tražilice u Kini, predrasuda prema političarima

U američkom Kongresu tri i pol sata branio je kompaniju od napada vezanih za kršenje privatnosti, političke predrasude, prikupljanja podataka, situaciju u Kini.

Pichai je odbacio sve kritike i napade rekavši kako kompaniju vodi bez ikakvih političkih predrasuda, te na isti način rade i njihovi proizvodi. Dodao je da njihova platforma, omogućuje različite perspektive i mišljenja, a istu praksu primjenjuju i u samoj kompaniji.

Dotakli su se i YouTubea te neprimjerenog sadržaja s tog videoservisa, a Pichai je napomenuo kako Google i YouTube imaju svoja pravila i ako videozapisi krše ta pravila, oni ih brišu.

Kina se pokazala kao još jedna "vruća tema" za Google, odnosno potencijalna tražilica koju kompanija razvija za to tržište i koja bi mogla biti "alat za nadzor i cenzuru kineske vlade", kako je izjavio zastupnik David Cicilline.

Priznao je da interno rade na tom projektu i da je na njemu u jednom trenutnu radilo i do stotinu ljudi, a čini se da ipak nije zatvorio vrata povratku tražilice u Kinu:

“Naša je misija ljudima pružiti informacije pa je u skladu s tim naša dužnost istražiti mogućnosti koje bi ljudima pružile pravo na informacije.”

Jedno od pitanja bilo je zašto se slika Donalda Trumpa prikazuje na njihovoj tražilici prilikom pretraživanja pojma "idiot". Pichai je objasnio da ne postoji neki "mali čovjek iza zavjese koji odlučuje šta će se prikazati korisnicima. Objasnio je da Google radi na principu 200 signala, poput važnosti, datuma objave popularnosti, načina na koji je drugi ljudi koriste, te na temelju svih tih podataka i signala pokušavaju pronaći najbolji rezultat za tu pretragu.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.