12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Zuzana Čaputova: Prema žrtvama u tišini iskazujem pijetet

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova poručila je da je Bosna i Hercegovina u posljednjih 25 godina prošla kroz dug i težak proces na putu ka pomirenju. U svom obraćanju povodom 25. godišnjice genocida, navela je da je osjetljiva na činjenicu da je mnogim građanima Bosne i Hercegovine veoma bolno sjećanje na gubitak svojih najmilijih, odnosno na kontinuirani napor da se pronađu i identificiraju do danas.

“Poštovani predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina danas zajedno s međunarodnom zajednicom obilježava 25. godišnjicu genocida u Srebrenicl, jednog od najmračnijih poglavlja u modernoj historiji Europe. Osjetljiva sam stoga na činjenicu da je mnogim građanima Bosne i Hercegovine veoma bolno sjećanje na gubitak svojih najmilijih, odnosno na kontinuirani napor da se pronađu i identificiraju do danas. Prema žrtvama u tišini iskazujem pijetet a njihovim porodicama upućujem iskrene izraze saučešća uime građana Slovačke Republike, kao i u svoje ime”, navela je slovačka predsjednica Zuzana Čaputova

Kako je navela, smatra da je Bosna i Hercegovina u posljednjih 25 godina prošla kroz dug i težak proces na putu ka pomirenju.

- OGLAS -

“Uvjerena sam da njegov dosljedni završetak, zasnovan na istini, empatiji i solidarnosti, nije samo nužni uslov za ispunjenje poruke “nikad više i nikom više”, već je i osnovni preduslov za izgradnju bolje euroatlantske budućnosti zemlje. Također sam svjesna da je to osjetljiv i složen zadatak. Međutim, kao što pokazuje historija našeg zajedničkog europskog kontinenta, taj zadatak nije nemoguć. Postepeno ispunjenje vizije ujedinjene Europe koja poštuje vrijednosti pravne države, demokratije i ljudskih prava, pruža mogućnost da se krene putem na čijem je kraju ne samo pomirenje među narodima, već i sigurnost, stabilnost i prosperitet svih građana Bosne i Hercegovine”, navela je.

Ove godine u mezarju u Memorijalnom centru u Potočarima kopa se devet žrtava genocida iz jula 1995. godine

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA