Nauka i Tehnologija
Trump zabranjuje TikTok. Slijedi li isto u Europi? "Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u Sjedinjenim Državama", rekao je Trump novinarima u avionu Air Force One u petak, prenosi NBC News, dodajući da bi to mogao učiniti već u subotu.
# Agencija

Američki  predsjednik Donald Trump obećao je da će u SAD-u zabraniti TikTok, platformu za objavljivanje videa koja je u kineskom vlasništvu. Dodao je da to može učiniti putem izvršnog naloga već sljedećeg dana, a povod su optužbe da je Peking putem te aplikacije krao IP adrese.

"Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u Sjedinjenim Državama", rekao je Trump novinarima u avionu Air Force One u petak, prenosi NBC News, dodajući da bi to mogao učiniti već u subotu.

Njegova izjava stigla je svega nekoliko sati nakon što su u petak objavljena izvješća da je Microsoft bio uključen u razgovore o kupnji aplikacije kineske kompanije ByteDance, kojoj se Trump navodno usprotivio. I Microsoft i ByteDance su odbili komentirati te navode.

Vijest o Trumpovoj zabrani aplikacije koja je posebno popularna kod tinejdžera rezultirala je brojnim šalama i komentarima korisnika Twittera, koji se uglavnom sprdaju s karijerama američkih influencera na TikToku, ističući da bi za 24 sata mogli postati nezaposleni.

Trump je i ranije u petak novinarima rekao da vlast može zabraniti TikTok, dodajući da postoji nekoliko opcija.

"Tražimo alternative u odnosu na TikTok", rekao je. 

U nekoliko je navrata izrazio zabrinutost zbog toga što TikTok i drugi kineski subjekti prikupljaju podatke američkih građana. Američka vojska već je zabranila svojim pripadnicima korištenje te aplikacije. Amazon je ranije ovog mjeseca zatražio od svojih zaposlenika da prestanu koristiti TikTok zbog "sigurnosnih rizika". Glasnogovornik Amazona kasnije je rekao da je interna direktiva poslana greškom te da se Amazonova politika prema platformi nije promijenila, no sve to pokazalo je rastuću zabrinutost zbog TikToka, za koji je prošlog mjeseca otkriveno da potajice pristupa sadržaju međuspremnika na Apple uređajima te tako možda dolazi i do lozinki. 

Vlasnici TikToka priznali su to 2019. godine, no tad su tvrdili da će prestati s tom praksom.

TikTok automatski prikuplja geolokacijske informacije korisnika, IP adresu, jedinstvene identifikatore i sadržaj poruka koje se izmjenjuju unutar aplikacije.

Trumpova administracija već dulje prijeti zabranom ove aplikacije u SAD-u, pravdajući se zabrinutošću zbog veza aplikacije i Kine. S druge strane iz ByteDancea cijelo vrijeme tvrde da nikad ne bi kineskoj vladi dali podatke korisnika. Ističu da su svi serveri koji se koriste za rad aplikacije zapravo u SAD-u, a na čelu kompanije je Amerikanac.

Stručnjaci pak ističu da sigurnosni propusti u TikToku nisu ništa ozbiljniji nego propusti u drugim aplikacijama kao što je, primjerice, Facebook te dodaju da su u TikToku barem spremniji surađivati i ispraviti propuste nego u nekim drugim kompanijama.

Drugi ističu da bi TikTok mogao postati platforma za širenje lažnih informacija i različitih teorija zavjere, poput drugih platformi.

TikTok je u SAD-u prisutan od 2018. godine, a prema nekim podacima u toj zemlji ima 80 milijuna korisnika. Kad je riječ o svijetu, aplikaciju je skinulo 2,3 milijarde korisnika. Procjenjuje se da je vrijednost kompanije 30 milijardi dolara.

(Index.hr)

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.