5 C
Sarajevo
25.04.2024

Migranti zvone na vrata Bišćanima

Izazvani skandal na granici upućuje na sukob dva evropska pristupa migrantima, Orbanovog i Merkelinog

Italijanska novinarka Paola. L, koja je pratila posjetu Hrvatskoj grupe italijanskih poslanika u Evropskom parlamentu, učestvovala je u pokušaju organizovanja ilegalnog prelaska migranata preko granice Hrvatske iz pravca BiH, potvrdili su za Hinu iz Granične policije BiH.

ZAHTJEV GP-U

– Novinarka je zatražila od pripadnika Granične policije BiH da propuste grupu ilegalnih migranata prema Hrvatskoj da bi evroparlamentarci mogli vidjeti kako hrvatska policija postupa prema njima, kaže savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.

- OGLAS -

Umjesto toga, svijet je vidio kako hrvatska policija postupa s evropskim parlamentarcima. Šefik Smlatić, bivši ministar MUP-a USK-a, kaže da ovaj osmišljeni skandal ukazuje na sukob dva koncepta Evrope.

– EU može mnogo toga riješiti da želi, da je na to spremna kao i mi sami. Ali, za razliku od Hrvatske, u kojoj je definiran društveno-politički prostor, u BiH trenutno na djelu imamo sukob ova dva koncepta Evrope. To je Orbanov koncept, što je u našem slučaju i Dodikov koncept, odnosno politika ignorisanja migranata te vabljenje migranata kroz koncept Angele Merkel, čiji su dio zasigurno i italijanski europarlamentarci i novinari koji su ih pratili, cijeni Smlatić.

U sukob ova dva koncepta ulaže se mnogo energije, ali i sredstava. Ljudska prava migrantima treba osigurati, u smislu smještaja i ishrane na Lipi, smatra i Adnan Habibija iz Bihaća, ali nikako nije za ilegalne prelaske granica i hodanje migranata u grupama po gradu

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA