13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Avokado je jedna od najzdravijih namjernica na svijetu

Avokado sadrži mnoštvo vitamina i drugih hranjivih sastojaka, a postoji nekoliko različitih metoda za konzumiranje i korištenje ovog voća – od maski za lice do ukusnog sladoleda pa čak i boje za tkaninu.

Tokom godina avokado je postao izuzetno popularan, a uzgajivači voća širom svijeta su uveliko povećali njegovu proizvodnju.

Avokado sadrži više kalija od banana, a kalij je izuzetno dobar za regulaciju krvnog priska. Također, on sadrži puno zdravih mononezasićenih masti koje su sastavni dio svake zdrave dijete.

- OGLAS -
  

Pola avokada sadrži manje kalorija od jednog malog pakovanja kikirikija te nešto manje kalorija od komadića cheddar sira. Isto tako, avokado sadrži i folnu kiselinu koja je od izuzetne važnosti za sve žene koje su trudne ili namjeravaju u skorijem razdoblju imati djecu.

Ovo voće se smatra superhranom i zbog toga što obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim fitokemikalijama. Mononezasićene masnoće ubrzavaju metabolizam i indirektno sprečavaju prejedanje, a također stvaraju osjećaj sitosti.

Avokado je poznat i po tome što sadrži lutein i zeaksantin koji su dobri za zdravlje očiju, a također sprječava i pojavu brojnih kardiovaskularnih bolesti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA